Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri (2002-2015)
Turkiye-Saudi Arabia relations (2002-2015)
- Tez No: 745448
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI BÜYÜKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Suudi Arabistan, Türkiye Cumhuriyeti, dış politika, politik ve ekonomik ilişki, ikili iş birlikleri, Saudi Arabia, The Republic of Türkiye, foreign policy, political and economic affairs, bilateral co-operation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
20. yy' dan bu yana Suudi Arabistan Ortadoğu siyasetinde önemli bir aktör olarak yerini almıştır. Suudi Arabistan devleti ile Türkiye Cumhuriyeti devleti arasında bugüne kadar gelmiş olan çeşitli ilişkiler mevcuttur. Ülkelerin siyasi, ekonomik, turizm ve ikili ilişkileri uluslararası disiplininde analiz konusu olmuş ve Ortadoğu siyasetini belirlemede önemli rol almıştır. Bu noktada öncelikle anılan ilişkinin taraflarının ekonomik, siyasi ve tarihi kaynaklarının incelenmesi, öte yandan ülkedeki siyasal kurumların dış politika üzerine etkisi bilinmelidir. Çalışmada; ekonomik, siyasal ve ikili ilişkilerin boyutları Suudi Arabistan Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti ilişkileri olarak anlatılmaktadır. Son olarak incelenecek olan konu; Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri olup çalışmada yıllara göre belirtilmiş dönemlerde yaşanmış olan ve siyasi tarihte bir dönüm noktası oluşturmuş olaylar okuyucuya sunulacaktır. Bu çalışma, bahsedilen iki ülke ilişkilerinde ülkelerin politika oluşturma noktasında yapılan zirveleri, antlaşmaları, iş birlikleri ve bunların iki ülke ilişkilerine yansımaları değerlendirilerek oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Until this time from 20th century, Saudi Arabia has taken its place as an important actor in Middle East politics. There are various relations between the state of Saudi Arabia and the state of the Republic of Türkiye. The political, economic, bilateral, tourism and cultural relations of the countries have been the subject of analysis in the international discipline and have played an important role in determining the politics of the Middle East. At this point, first of all, the economic, political and historical sources of the parties of the mentioned relationship should be examined, and on the other hand, the effect of the political institutions in the country on foreign policy should be known. In the study, the dimensions of economic, political and bilateral relations are explained as the relations between the state of Saudi Arabia and the Republic of Türkiye. Finally, the relations between Türkiye and Saudi Arabia and the events that took place in the periods specified in the study according to the years and that formed a turning point in the political history will be presented to the reader. This study was created by evaluating the summits, agreements, cooperations and their reflections on the relations between the two countries at the point of policy making.