Gerçek zamanlı üretim takibi ve karar destek sistemi geliştirilmesi
- Tez No: 745473
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH YÜCALAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, akıllı fabrika, akıllı üretim, PLC, Gerçek Zamanlı Üretim Takip Sistemi, Industry 4.0, Smart Factory, Smart Production, PLC, Real-time Production Monitoring System
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Globalleşen dünyada üretim yapan şirketlerin endüstriyel üretim süreçlerini daha iyi yönetebilmesi ve rakip şirketlere göre bir adım daha önde olabilmesi için çalışmalarını artırması kaçınılmaz bir gereklilik haline gelmiştir. Üretim sektöründeki verimliliği arttırmak, işletme maliyetlerini düşürmek ve daha kaliteli ürün üretmek için Endüstri 4.0 ile beraber teknolojinin sağlamış olduğu imkanlar dijital sistemleri ön plana çıkarmıştır. Bu tez çalışmasında, büyük ölçekli bir sigara üretim fabrikasının gerçek zamanlı ve geçmişe yönelik sigara filtresi üretim takibinin web arayüzünden izlenmesi gerçekleştirilmiştir. Kalite ölçüm sistemleri, SAP ve Programlanabilir Lojik Kontrolör (PLC) kaynaklarından atık miktarı, üretim miktarı, duruş nedenleri, duruş süreleri, hız değerleri gibi verilerin anlık olarak toplanıp, tek bir veritabanında kayıt altına alınması sağlanmıştır. Sürekli olarak veritabanına kaydedilen bu ham verilerin bir Windows servis aracılığı ile dakikalık, saatlik, günlük ve vardiyalık zaman dilimleri için ortalamaları, toplamları ve kümülatif değerleri hesaplanarak veritabanında kayıt altına alınmıştır. ASP.NET MVC ile gerçekleştirilen bir web uygulaması ile fabrikadaki tüm makinelerin üretim süreci takip edilebilmektedir. Böylece üretim aşamasında operatörlerin, teknik personelin ve yöneticilerin anlık olarak makine verilerini grafikler ve tablolar ile izlemesi, aynı zamanda olası bir olumsuz durumda daha hızlı aksiyon alınması amaçlanarak üretim kayıplarının azaltılması ve daha verimli bir üretim sürecinin yönetilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the globalizing world, it has become an inevitable necessity for companies that manufacture to increase their work in order to better manage their industrial production processes and compete with rival companies. In line with the benefits and opportunities provided by Industry 4.0 technology to humanity, digital systems come to the fore in order to increase efficiency in the field of production, reduce operating costs and produce higher quality products. In this thesis, real-time and historical cigarette filter production tracking of a large-scale cigarette production factory was carried out from the web interface. Data such as waste amount, production amount, stop reasons, downtimes, speed values from quality measurement systems, SAP and Programmable Logic Controller (PLC) sources are instantly collected and recorded in a single database. These raw data recorded in the database were recorded in the database by calculating the averages, totals and cumulative values for minute, hour, daily and shift time periods via a Windows service. With a web application implemented with ASP.NET MVC, the production process of all machines in the factory can be followed. Thus, during the production phase, it was ensured that the operators, technical personnel and managers instantly monitor the machine data with graphics and tables, and at the same time, it is aimed to take faster action in case of a possible negative situation, reducing production losses and managing a more efficient production process.