Methimazoleun piliçlerde seksüel olgunluk ve büyüme üzerine olan etkileri
- Tez No: 7456
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Methimazole, piliçler, tiroksin, triiyodotironin, Methimazole, pullets, thyroxine, triiodothyronine
- Yıl: 1989
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 30
Özet
-26- OZET Bu çalışmada farklı yaş gruplarındaki piliçlerden 8-12 haftalık olanlarla 12-16 haftalık olan gruba 60 mg/kg anti- tiroid bir ilaç olan methimazole verilerek hipotiroidi oluş turuldu. Methimazole ' e beslenen 8-12 haftalık piliçler; 12-16 haftalık methimazole alan grup ile kontrol grubuna nazaran seksüel yönden daha erken bir gelişim göstererek daha ağır ve büyük yumurta ürettiler. Hipotiroidi piliçlerle eutiroidi piliçlerin vücut ağır lıkları arasında benzer bir paralellik görüldü. İlk yumurta dan sonra bütün deney gruplarında kilo kaybı izlendi. Hipotiroid.ll:' piliçlerle eutiroidli piliçlerin serum FSH ve LH seviyelerinde, 12-16 piliç grubunun LH düzeyi dı şında anlamlı bir fark bulunamadı. Serum glukoz seviyesi hipotiroidli -. gruplarda eutiroidi_ grubuna nazaran belirgin olarak düşük seviyede idi. Bu çalış mada elde ettiğimiz bulguların, hafif bir hipotiroidizmin yumurtlama yeteneği ve verimi üzerinde olumlu bir etki gös tereceğini doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
-27- SUMMARY We fed pullets aged 8-12 weeks and 12-16 weeks with 60 mg/kg methimazole which Is an antithyroid drug and hypothyroid was occured onthem. The pullets aged 8-12 weeks matured sexually earlier and produced heavier and larger eggs than the pullets fed by methimazole, aged 12-16 weeks and than the control pullets. We found asimilarity between the weights of hypothyroid pullets and euthyroid pullets. After production of first egg, we found loss of weight in every group. We couln't found any considerable differences in they FSH and LH serum values of the hypothyroid pullets and euthyroid pullets except the LH value of the pullets aged 12-16 weeks. The serum glucose values of the hypothyroid pullets were considerably lower than the euthyroid pullets. From our results, we found that a mild hypothyroid has a positive efeect on the ability of egg production and productivity.