Çeşitli agonistler tarafından oluşturulan ileal kontraksiyonlara Bay K 8644'ün etkisi
- Tez No: 7457
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEJAT GACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Kalsiyum, BAYK 8644, ileal kontraksiyonlar
- Yıl: 1989
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET /Bu çalışmada, çeşitli agonistlerce oluşturulan ileal. / 2 + kontraksiyonlara,yeni bir Ca kanal aktivatörü olan BAYK 8644' Un etkisi araştırıldı. İnvitro yapılan çalışmalarda (agonist-induced) agonistlerce oluşturulan kontraksiyonlar kontrol olarak kabul edildi ve değiştirilen vasattaki sonuçlar bu değerler ile karşılaştırıldı. Deneylerde Uç farklı vasat hazırlandı. a- Normal tyrode, solüsyonunda, BAYK 8644 ileal kont- raksiyonları güçlü bir şekilde potansiyalize etti. 2 + b- Ca free solüsyon ile hazırlanan vasattaki sonuç- 2 + lar da bir öncekine benzerdi. EkstrasellÜler vasatta Ca olmadığı gözönünde bulundurulursa bu, BAYK 8644 'Un intra- 2 + sellUler Ca depolarını aktive ettiğinin göstergesi olarak kabul edilebilir. c- K depolarize vasatta BAYK 8644' Un etkinliğinin ileri derecede düşük olduğu gözlemlendi ki bu voltaja bağım- ı 2+ + lı Ca kanallarının önceden K ile açılmasıyla açıklana bilir. Sonuçta BAYK 8644 asetilkolin tarafından oluşturulan ileal kontraksiyonlar Üzerinde etkin olmamasına karşın histamin ve seratonin tarafından oluşturulan ileal kontrak- 2+ siyonları potansiyalize etmiştir, ilacın her iki tip Ca 2 + kanalını aktive etmesi yanısıra intraselluler Ca depola rını aktive ettiği de düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, we investigated the effect of BAYK 8644 2 + which is a new Ca channel activator on ileal contractions induced by various agonists. We accepted the agonist induced contractions in invitro studies on control values and com pared with the results of various solutions. We prepeared three solutions in the experiment. a- In normal tyrode solution, BAYK 8644 potansialized the ileal contractions, strongly. 2 + b- In Ca free solution, the results were similar to 2 + the prerious one. Considering absence of Ca in the extracellliler compartmend, this can be attributeol to the 2 + activation of intracellular Ca depots by BAYK 8644. c- We determined the effects of BAYK 8644 in K depola rised solution very low and this can be explained by the 2+ + opening of voltage related Ca channels by K, previously. As a results, although BAYK 8644 was not effective on asetilcholin induced ileal contractions, it potansialised histamin and seratonin induced ileal contractions we also 2 + considered BAYK 8644 activates intracellular Ca depots 2 + besides two types of Ca cannels.