Romantik ilişkilerde öfkeyi gösterme biçimleri ile bağlanma stilleri ve problem çözme becerileri arasındaki ilişkikinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the anger expression ways, and attachment styles and problem-solving skills in romantic relationships
  1. Tez No: 745769
  2. Yazar: BERFİN CANAN KIZIL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ARSLANTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Romantik İlişki, Öfkeyi Gösterme Biçimleri, Bağlanma Stilleri, Problem Çözme Becerileri, Romantic Relationship, Anger Expression, Attachment Styles, Problem Solving Skills
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada romantik ilişki sürecinde çiftlerin bağlanma stilleri ve problem çözme becerilerinin öfkeyi gösterme biçimleri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bunun yanında öfkeyi gösterme biçimleri, bağlanma stilleri ve problem çözme becerilerinin demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesi de hedeflenmiştir. Kesitsel nitelikteki bu çalışmada ilişkisel tarama modeli esas alınmıştır. Araştırmanın örneklemini uygun örnekleme yöntemi ile seçilen 713 katılımcı oluşturmaktadır. Veriler anket yöntemi ile elde edilmiştir. Ankette, sosyo-demografik form, Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği, İlişki Ölçekleri Anketi ve Romantik İlişkilerde Sorun Çözme Ölçeği yer almaktadır. Verilerin analizi IBM SPSS v.26 yazılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada tanımlayıcı istatistiksel analizler, normal dağılım analizi, korelasyon analizi, çoklu doğrusal regresyon analizleri, t-testi ve ANOVA analizleri gerçekleştirilmiştir. Bağlanma stillerinin öfkeyi gösterme biçimleri üzerindeki etkileri incelendiğinde güvenli bağlanmanın içte tutulan öfkeyi azaltırken, korkulu, kayıtsız ve saplantılı bağlanmanın ise artırdığı tespit edilmiştir. Bunun yanında kayıtsız bağlanmanın öfke kontrolünü artırdığı, saplantılı bağlanmanın ise azalttığı belirlenmiştir. Problem çözme becerilerinin öfkeyi gösterme biçimleri üzerindeki etkileri incelendiğinde ise duygusal istismarın içsel ve dışsal öfkeyi artırdığı tespit edilmiştir. Bunun yanında duygusal istismarın öfke kontrolünü azalttığı, soruna yönelmenin ise artırdığı belirlenmiştir. Fark analizleri sonucunda ise katılımcıların kayıtsız bağlanma, fiziksel istismar ve soruna yönelme seviyelerinin cinsiyetlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effects of couples' attachment styles and problem-solving skills on their anger expression styles. In addition, it was also aimed to examine whether the ways of showing anger, attachment styles and problem-solving skills differ according to demographic characteristics. In this cross-sectional study, the relational screening model was adopted. The sample of the study consists of 713 participants selected by convenient sampling method. The data were obtained by the survey method. The questionnaire includes socio-demographic form, Trait Anger and Anger Expression Style Scale, Relationship Scales Questionnaire and Romantic Relationship Problem Solving Scale. Data analysis was performed with IBM SPSS v.26 software. Descriptive statistical analyzes, normal distribution analysis, correlation analysis, multiple linear regression analyzes, t-test and ANOVA analyzes were performed in the study. When the effects of attachment styles on anger expression ways were examined, it was found that secure attachment decreased internal anger, while fearful, dismissive and preoccupied attachment increased it. In addition, it was determined that dismissing attachment increased anger control, while preoccupied attachment decreased it. When the effects of problem solving skills on anger expression ways were examined, it was found that emotional abuse increased internal and external anger. In addition, it was determined that emotional abuse decreased anger control, while problem orientation increased it. As a result of the difference analysis, it was determined that the levels of dismissive attachment, physical abuse and problem orientation of the participants differed significantly according to their gender.