Hemşirelik süreci öğretiminde ters-yüz eğitim modeline temellendirilmiş web destekli programın uygulanması ve kliniğe yansımasının değerlendirilmesi
Application of the web-assisted program based on the flipped model in nursing process teaching and evaluation of its reflect to the clinic
  1. Tez No: 745808
  2. Yazar: NASİBE YAĞMUR ZİYAİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YURDANUR DİKMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik Eğitimi, Ters Yüz Eğitim Modeli, Hemşirelik Süreci Problem Çözme, Eleştirel Düşünme
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Giriş ve Amaç: Hemşirelik öğrencilerinin, profesyonel meslek hayatları boyunca kullanacakları hemşirelik süreci konusunun öğretimi oldukça önemlidir. Bu doğrultuda Z kuşağı göz önünde bulundurularak yenilikçi ve teknoloji tabanlı öğretim yöntemlerinin kullanımı kritiktir. Bu araştırma, hemşirelik süreci öğretiminde, ters yüz eğitim modelinin öğrencilerin problem çözme ile eleştirel düşünme becerilerine olan etkisinin ve bu model hakkındaki görüşlerinin incelenmesi amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmada karma yöntem yaklaşımı kullanılmış olup, açıklayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel kısmında ön test-son test, randomize kontrol gruplu deneysel desen (n=46) yapılırken nitel kısmında ise durum çalışması ve fenomenoloji deseni (n=12) uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama işlemi Eleştirel Düşünme Eğilim Ölçeği, Problem Çözme Envanteri ve odak grup görüşme formu ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel verilerde bağımsız gruplar için t testi, bağımlı gruplar için t testi ve regresyon analizi kullanılırken, nitel verilerin analizinde tematik analiz kullanılmıştır. Bulgular: Ters-yüz eğitim modelinin öğrencilerin problem çözme ve eleştirel düşünme becerilerine olumlu katkı sağladığı belirlenmiştir. Yapılan odak grup görüşmeleri doğrultusunda kolaylaştırıcı olarak eğitici, kazanımlar, iyileştirilmesi gereken alanlar ve ters yüz eğitim modelinin kliniğe yansıması olmak üzere dört adet temaya ortaya çıkmıştır. Sonuç: Ters-yüz eğitim modeli hemşirelik öğrencilerinin problem çözme, eleştirel düşünme, kliniğe uyum, iletişim, özgüven ve kalıcılık becerilerine olumlu katkılar sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Introductıon and Objectıve: Teaching the nursing process that nursing students will use throughout their professional career is very important. In this direction, considering the Z generation, innovative and technology-based teaching methods should be used. This research was planned to examine the effect of flipped model on students' problem solving and critical thinking skills and their views on this model in nursing process teaching. Materials and Methods: In this study, mixed method research was used. In the quantitative part of the research, pretest-postest, the randomized controlled group experimental design (n=46) was used, while the case study-phenomenology design (n=12) was applied in the qualitative part. Data collection in the research was carried out with the critical thinking disposition scale, problem solving inventory and focus group interview form. In the research, t test for independent groups, t test for dependent groups and regression analysis to were used in quantitative data, while thematic analysis was used in the analysis of qualitative data. Findings: There is a significant difference between the problem solving and critical thinking skill scores of the students in the group in which the flipped model was applied and the scores of the students in the control group. In line with the focus group discussions, four themes emerged, including teacher as a facilitator, gains, areas to be improved, the reflection of flipped model on the clinic and 18 codes were reached. Conclusion: The flipped method contributed positively to nursing students' problem solving, critical thinking, clinical adaptation, communication and self-confidence.