Roma kentinde augustus dönemi sanatsal propaganda
Augustus period artistic propaganda in the city of Rome
  1. Tez No: 745910
  2. Yazar: FURKAN SEFA ASLANHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN SABRİ ALANYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Augustus, Sanatsal Propaganda, Roma, Roma İmparatorluk Dönemi, Augustus, Artistic Propaganda, Rome, Roman Imperial Period
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Tarihi çağlar boyunca, imparatorlar, krallar ve liderler, politik güçlerini arttırabilmek için, propaganda araçlarını kullanmışlardır. Halkın çoğunluğunu etkisi altına alabilecek ideolojik kavramlar, propaganda sanatının içeriğini belirlemiştir. Propaganda sanatının temeline ise tarihi kahramanlar, dini kavramlar, başarılı bir lider figürü oturtularak, propagandanın hizmet ettiği yönetici ve ideolojisi yüceltilmeye çalışılmıştır. Günümüzde, yapılacak olan propaganda, medya ve bilişim ağları sayesinde çok hızlı bir şekilde büyük kitlelere ulaşabilmektedir. Antik çağlarda kullanılan kitle iletişim araçları ise mimari eserler, heykeltıraşlık eserleri, edebi eserler ve sikkelerdir. Halkın büyük bir kısmının görüp, etkilenebileceği şekilde tasarlanmış olan sanat eserleri, ideolojik propagandanın göz önünde olmasını sağlamıştır. Augustus, ideolojik propagandasının temellerini Roma kentinde atmıştır. Augustus, tarihi efsaneler ve dini kavramlar etrafında şekillendirdiği propagandasını, tüm detayları ile tasarlamıştır. Augustus kendi kült programını yayabilmek ve kabul görmesi için sanat eserlerini araç olarak kullanmıştır. Bu programı hayata geçirirken insanların çekinmemesi ve güvenle yaklaşması için yavaş ve sağlam adımlarla ilerlemiştir. Augustus döneminde oluşturulan propaganda öyle etkili olmuştur ki Roma İmparatorluk Dönemi ve sonralarında, Augustus'un ayak izleri takip edilmeye çalışılmıştır. Augustus propagandasını anlamak için Roma kentine bakmamız gerektiği gibi Roma İmparatorluk Dönemi ve sonrasına açılan kapının anahtarı da Augustus'un ellerindedir.
Özet (Çeviri)
Throughout historical ages, emperors, kings and leaders have used propaganda instruments to increase their political power. Ideological concepts that can penetrate the majority of the public have determined the content of the art of propaganda. Historical heroes, religious concepts, a successful leader figure were placed on the basis of the propaganda art, and the ruler and its ideology served by the propaganda were tried to be exalted. Today, propaganda can reach large masses very quickly thanks to media and information networks. The mass media used in ancient times were architectural works, sculptures, literary works and coins. The works of art, which were designed in such a way that a large part of the public could see and be impressed, provided that ideological propaganda was within sight. Augustus laid the groundwork of his ideological propaganda in the city of Rome. Augustus planned his propaganda, which he shaped around historical legends and religious concepts, with all the details. Augustus used works of art as a tool to spread his cult program and gain acceptance. While implementing this program, he took slow and firm steps so that people do not hesitate and approach it with confidence. The propaganda created during the Augustus period was so effective that the footsteps of Augustus were tried to be followed in the Roman Imperial Period and later. Just as we need to look at the city of Rome to understand the propaganda of Augustus, the key to the door that opens to the Roman Imperial Period and beyond is in the hands of Augustus.