Nemrut Dağı Doğu-Batı sentezi
Mount Nemrut East-West synthesis
  1. Tez No: 745911
  2. Yazar: ALPER ALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN SABRİ ALANYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Kommagene Krallığı, Pers, Helen, I. Antiokhos, Sanat, Din, Kingdom of Commagene, Persia, Helen, I.Antiochus, Art, Religion
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışmasında, Kommagene Krallığı'nın Pers ve Helen dünyalarına ait maddi ve manevi öğelerin kullanılış biçimleri incelenmiştir. Geç Helenistik Dönem' in en önemli kült merkezlerinden olan Nemrut Dağı yaptığımız incelemenin merkezinde tutulmuştur. Nemrut Dağı'nda bulunan her iki dünyaya ait öğelerin kökenlerinin tespiti için araştırmalar yapılmıştır. Pers ve Helen öğelerinin dışında, bölgede uzun yıllardır süre gelen yerel kültüründe I. Antiokhos üzerindeki etkisi saptanmaya çalışılmıştır. Tez kapsamında, kaynaklar aracılığı ile yapılan bütün araştırmaların sonunda, Anadolu coğrafyasının sahip olduğu kültürel zenginlik, çevresindeki diğer toplumlardan farklı olarak I. Antiokhos'un düşüncesine nasıl etki ettiği, genel ve özgün düşünceler ile aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis, the use of material and spiritual elements belonging to the Persian and Hellenic worlds of the Commagene Kingdom was examined. Mountain Nemrut, one of the most important cult centers of the Late Hellenistic Period, was kept at the center of our study. Research has been carried out to determine the origins of the elements belonging to both worlds found on Mount Nemrut. Apart from the Persian and Hellenistic elements, the effect of the local culture, which has been going on for many years, on I.Antiochus has been tried to be determined. Within the scrope of the thesis, at the end of all the researches made through the sources, the cultural richness of the Anatolian geography, how it affected the throught of I.Antiochus unlike the other societies around her was conveyed with general and original thoughts.