Medyada göçmen erkekliğin temsili
The representation of migrant masculinity in the mass media
  1. Tez No: 745946
  2. Yazar: NESLİHAN ÖZTÜRK ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ GÖKTUNA YAYLACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göçmen, Erkeklik, Temsil, Eleştirel Söylem Analizi, Migrant, Masculinity, Representative, Disclose, Critical Discourse Analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Türkiye, bulunduğu coğrafi konumu sebebiyle Asya ile Avrupa arasında köprü konumundadır. Doğusunda ve güneyinde ağırlıklı olarak çatışma ve istikrarsızlıkların yaşandığı Orta Doğu ve Asya ülkeleri varken, batısında refah düzeyi ve insan hakları standartları yüksek Avrupa ülkeleri bulunmaktadır. Bu durum Türkiye'nin Ortadoğu ve Asya ülkelerinde yaşanan iç savaşlar ve karışıklıklar nedeniyle ya göçün merkezi olması ya da Avrupa ülkelerine geçişte bir durak olarak kullanılmasına yol açmaktadır. Küresel anlamda ciddi sayıda göç ve sığınma hareketlerinin arttığı bu dönemde, Türkiye de çok sayıda göçmene ev sahipliği yapmaktadır. Bu fiili durum ülke genelinde bazı kültürel farklılaşmaları ve bir arada yaşama sorunlarını ortaya çıkarır olmuştur. Bu farklılıkları ve sorunları topluma yayan ise yüksek temsil gücüyle medyadır. Göçmenlerle ilgili medyanın kullandığı dil ve söylemler göçmenlere yönelik oluşan tutum ve algının biçimlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu kapsamda önemli bir diğer unsur da toplumsal cinsiyettir. Göçmen ve sığınmacılarla ilgili tutum ve algıların toplumsal cinsiyet bağlamında nasıl şekillendiğinin anlaşılması uyum sorunlarının aşılması açısından da önem taşımaktadır. Bu doğrultuda bu tez çalışmasının amacı görece daha az araştırılan göçmen erkeklerin medyada temsilleri hakkında eleştirel bir değerlendirme yapabilmektir. Bu amaç kapsamında seçilen üç gazetenin (Hürriyet, Sözcü, Sabah) 2019-2021 dönemindeki ilgili haberleri incelenmiştir. Araştırma bulguları, erkek göçmenlere yönelik haberlerde ayrımcı bir dil kullanıldığına, toplumun göçmenlere bakış açısını olumsuz yönde etkileyebilecek haberlere yer verildiğine, erkek göçmenlerin ağırlıklı olarak suç, şiddet ve cinayet temalı haberlere konu edildiğine ve erkek göçmenlerin haberlerde suçun faili, şüpheli gibi negatif söylemlerle temsil edildiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkey, because of its geographical location, is a bridge position between Asia and Europe. While in its east ve south there is an environment in which predominantly conflict and instabilities have been prevailing, in its west there exist European countries with high levels of welfare and human rights. This reality leads Turkey to be used as a temporary station for migrants or a temporary destination place in the transition to European countries as a result of civil wars and disorders that have been experienced in the Middle East and Asia. In global terms, in an era in which migration and asylum movements have substantially increased, Turkey has been hosting lots of migrants. This de facto situation gives rise to some cultural differences and troubles related to how to live together. These differences and troubles are disseminated to society by the press with its high and strong representative. The language and discourses used by the press in forming attitudes and perceptions about migrants play an important role in the formation of attitudes and perceptions against them. In this context, another important factor is also gender. Moreover, the understanding that how to form attitudes and perceptions concerning migrants and refugees is an important matter in terms of overcoming the coherence problem. Accordingly, the aim of this thesis is to be able to make a critical assessment of the representations of male migrants in media that have been relatively less explored. To do so, the news of chosen three daily newspapers (Hürriyet, Sözcü, Sabah) on the related issue for the period 2019-2021 is looked into. The results of the research point to the fact that a discriminatory language has been used against male migrants, they have been placed in the news negatively affecting the perception of the society against migrants, male migrants have been mentioned extensively in crime-, violence-, and murder-related news, and in this news, male migrants have been shown as if they are offender, rapist, suspect, and the like.