Alkol ve sigara kullanımının vücut kompozisyonu üzerine etkisi
The effect of alcohol and smoking on body composition
  1. Tez No: 745968
  2. Yazar: ERKAN BÜTÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol, sigara, vücut yağ yüzdesi, vücut sıvısı, vücut kitle indeksi, Alcohol, body fat percentage, body fluid, body mass index
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Alkol ve sigara kullanımının vücut kompozisyonu üzerine etkisini araştırılması amacıyla yapılan bu çalışmaya, yaşları ortalaması 29,26± 8,13 yıl, boyları ortalaması 1,80± 0,06 m, vücut ağırlığı ortalaması 83,85±14,21 kg ve vücut kitle indeksi (VKİ) ortalaması 26,00± 4,13 kg/m2 olan toplam 295 erkek katılımcı gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmanın amacı kapsamında, katılımcılardan vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, vücut sıvısı, beden yoğunluğu, vücut yağ yüzdesine ilişkin veriler Tanita BC 418 MA cihazı kullanılarak elde edilmiştir. Katılımcıların alkol ve sigara kullanımına ilişkin durumları özel hazırlanmış kişisel bilgi form üzerinden değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin hesaplanmasında ve değerlendirilmesinde SPSS IBM 22.0 istatistik programı kullanılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, vücut kompozisyonunun sigara içme durumu bakımından değerlendirildiğinde sigara içenler ile sigara içmeyenler arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (P>0,05). Aynı zamanda, vücut kompozisyonunun alkol kullanım durumu bakımından değerlendirilmesinde de alkol kullananlar ile kullanmayanlar arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (P>0,05). Sonuç olarak alkol ve sigara kullanımının vücut kompozisyonu ile ilişkili olmadığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, which was conducted to investigate the effects of alcohol and cigarette use on body composition, an average age of 29,26± 8,13 years, an average height of 1,80± 0,06 m, an average body weight of 83,85±14,21 kg and an average body mass index (BMI) 26,00± 4,13 kg/ m2 a total of 295 male voluntarily has joined. Within the scope of the study, data on body weight, body mass index, body fluid, body density, body fat percentage were obtained from the participants using the Tanita BC 418 MA device. The status of the participants regarding alcohol and cigarette use was evaluated on a specially prepared personal information form. SPSS IBM 22,0 statistical program was used in the calculation and evaluation of the obtained data. In line with the findings, no significant difference was found between smokers and non-smokers when body composition was evaluated in terms of smoking status (P>0,05). At the same time, no significant difference was found between alcohol users and non-smokers in the evaluation of body composition in terms of alcohol use status (P>0.05). As a result, it is thought that alcohol and cigarette use are not associated with body composition.