Aydın Adnan Menderes Üniversitesi yoğun bakım personelinin üriner sistem enfeksiyonları hakkında bilgi düzeyinin belirlenmesi
Determination of the level of knowledge about urinary tract infections of aydin Adnan Menderes University intensive care staff
- Tez No: 746026
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN ÖNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Enfeksiyon Kontrolü, Üriner Sistem Enfeksiyonu, Yoğun Bakım Ünitesi, Infection Control, Urinary System Infection, Intensive Care Unit
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hastane Enfeksiyon Kontrolü Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Yoğun bakım ünitesinde çalışan personelin üriner sistem enfeksiyonlarının önlenmesine yönelik bilgi düzeyinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı çalışma olarak planlandı ve gerçekleştirildi. Çalışmanın evrenini Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Yoğun Bakım Ünitelerinde çalışan tüm personeller (100 kişi) oluşturmuştur. Çalışmanın amacı hakkında bilgilendirmenin ardından katılmaya gönüllü olan katılımcılara 29 sorudan oluşan anket formu yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmıştır. Araştırma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel yöntemlerden; ortalama ve standart sapma, sayı ve yüzde kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan personellerin %77'sinin üriner sistem enfeksiyonları konusunda eğitim almadığı belirlenmiştir. Üriner sistem enfeksiyonları konusunda bilgi düzeyini belirlemek için sorulan sorulara %83.3'ü doğru cevap vermiştir. Sonuç: Hastane enfeksiyonlarının önlenmesinde, bakım rolünde olan çalışanlar enfeksiyon önlemlerini çok iyi bilmeli ve uygulamalıdırlar. Hasta yoğunluğunun giderek arttığı yoğun bakım ünitelerinde üriner sistem ile ilgili uygulamalarda gerekli önlemler alınmazsa; bu enfeksiyonların artacağı bilinmektedir. Bu durumdan dolayı personel sayısının arttırılması, gerekli eğitimlerin planlanarak personele verilmesi, fiziki şart ve koşulların oluşturulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To determine the level of knowledge of the personnel working in the intensive care unit on the prevention of urinary system infections. Materials and Methods: The research was planned and carried out as a descriptive study. The universe of the study consisted of all personnel (100 people) working in Aydın Adnan Menderes University Intensive Care Units. After informing about the purpose of the study, a questionnaire consisting of 29 questions was applied to the participants who volunteered to participate, by face-to-face interview method. While evaluating the research data, one of the descriptive statistical methods; mean and standard deviation, number and percentage were used. Results: It was determined that 77% of the personnel participating in the study did not receive training on urinary system infections. 83.3% of the questions asked to determine the level of knowledge about urinary system infections gave correct answers. Conclusion: In the prevention of nosocomial infections, caregivers should know and apply infection precautions very well. If the necessary precautions are not taken in the applications related to the urinary system in the intensive care units where the patient density is increasing; These infections are known to increase. Due to this situation, it is necessary to increase the number of personnel, to plan the necessary trainings and to give them to the personnel, and to create the physical conditions and conditions.