Pankreatik duktal adenokarsinom ve ampuller bölge yerleşimli adenokarsinom olgularında HMGA2 protein ekspresyonunun öneminin araştırılması
Pankreatik duktal adenokarsinom ve ampuller bölge yerleşimli adenokarsinom olgularinda HMGA2 protein ekspresyonunun öneminin araştirilmasi
  1. Tez No: 746149
  2. Yazar: DAMLA OFLAS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUNDA CANAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: pankreatik duktal adenokarsinom, ampuller adenokarsinom, HMGA2, prognoz, epitelyal mezenkimal transizyon, pancreatic ductal adenocarcinoma, ampullary adenocarcinoma, HMGA2, prognosis, epithelial-mesenchymal transition
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Pankreatik duktal adenokarsinom (PDAK) ve ampuller adenokarsinom (AAK) metastaz potansiyeli yüksek, kemoterapiye oldukça dirençli iki kanserdir. HMGA2 epitelyal mezenkimal transizyon (EMT), tümör invazyon ve metastazı gibi süreçlerde rol alan yapısal transkripsiyonel protein olarak bildirilmektedir. Bu çalışmada 6 çalışma grubunu içeren toplam 340 örnekte immünohistokimyasal olarak HMGA2 ekspresyonu değerlendirildi. PDAK ve AAK olgularına EMT belirteçlerinden Ekadherin ve vimentin immünohistokimyasal boyaları uygulandı. Normal pankreas dokusu, kronik pankreatit ve düşük dereceli PanIN'de HMGA2 ekspresyonu izlenmedi. Yüksek dereceli PanIN ve PDAK'ta istatistiksel olarak anlamlı yüksek ekspresyon saptandı (p0.05). E-kadherin ekspresyon kaybı ve vimentin pozitifliği ile HMGA2 ekspresyonu arasında anlamlı ilişki saptandı (p0.05). Sonuçlarımız, HMGA2'nin kronik pankreatit ve PDAK ayrımında yardımcı bir immünohistokimyasal belirteç olması yanısıra EMT'de rol aldığını ve periampuller bölge tümörlerinde (özellikle AAK'da) potansiyel yeni bir prognostik belirteç ve terapötik hedef olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Pancreatic ductal adenocarcinoma (PDAC) and ampullary adenocarcinoma (AAC) are two cancers with high metastasis potential and are highly resistant to chemotherapy. HMGA2 has been reported as a structural transcriptional protein involved in biological processes such as epithelial-mesenchymal transition (EMT), tumor invasion, and metastasis. In this study, HMGA2 expression was evaluated immunohistochemically in a total of 340 samples including 6 study groups. In addition, E-cadherin and vimentin immunochemical stains of EMT markers were applied in PDAC and AAC cases. HMGA2 expression was not observed in normal pancreatic tissue, chronic pancreatitis, and low-grade PanIN. A statistically significant high expression was detected in high-grade PanIN and PDAC (p0.05). A statistically significant correlation was observed between loss of membranous E-cadherin expression and vimentin positivity and HMGA2 expression (p>0.05). HMGA2 expression was observed to increase the risk of disease-related death and decrease overall survival in AAC and the neoplasia cohort (p=0.002, p=0.016, respectively). HMGA2 was not found to be a factor affecting overall survival and risk of death in PDAC (p>0.05). Our results show that HMGA2 is a helpful immunohistochemical marker in the differentiation of chronic pancreatitis and PDAK, as well as plays a role in EMT and maybe a potential new prognostic marker and therapeutic target in tumors of the periampullary region (especially AAC).