Çocukluk çağı travmalarının kuşaklararası döngüsünün duygu düzenleme becerileri, ebeveyn zihinselleştirmesi, ebeveynlik stilleri ve çocuk davranışları açısından incelenmesi
An examination of the intergenerational cycle of childhood trauma experiences in the context of the emotion regulation skills, parental mentalization, parenting styles and child behaviors
- Tez No: 746333
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENNET ŞAFAK ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travma Yaşantıları, Duygu Düzenleme, Ebeveynlik, Kuşaklararası Travma, Zihinselleştirme, Childhood Trauma Experiences, Emotion Regulation Intergenerational Trauma, Mentalization, Parenting
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Bu çalışmada çocukluk çağı travma yaşantılarının kuşaklararası döngüsünün duygu düzenleme güçlükleri, ebeveynin zihinselleştirmesi, ebeveynlik stilleri ve çocuk davranışı açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 6 Kasım 2021 ve 23 Mart 2022 tarihleri arasında çevrimiçi ortamda Google Surveys üzerinden gerçekleştirilen araştırmaya 4-17 yaş arasında çocuğu olan 225 kişi katılmıştır. Veriler, Sosyodemografik Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği, Ebeveyn İçsel Düşünme İşlevselliği Ölçeği, Çok Boyutlu Ebeveynlik Stilleri Değerlendirme Ölçeği ve Güçler ve Güçlükler Anketi ile toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Pearson korelasyon analizi, Çok Değişkenli Varyans Analizi (MANOVA), hiyerarşik regresyon ve aracılık analizi kullanılmıştır. Bulgular: Korelasyon analizi sonuçları araştırmanın değişkenlerinin birbiriyle anlamlı ilişkileri olduğunu göstermiştir. Değişkenler cinsiyet ve medeni duruma göre farklılaşmamış; eğitim durumu, sosyoekonomik düzey, tedavi gerektiren ruhsal bir sorunun olup olmaması, maruz kalınan ihmal ve istismar türlerine göre farklılaşmıştır. Regresyon analizi sonuçları, çocukluk çağı travmatik yaşantıları, duygu düzenlemede güçlükler, zihinselleştirme öncesi puanlar, zihinsel durumların keskinliği, ve olumlu ve olumsuz ebeveynlik puanlarının çocuğun güçlük puanındaki varyansın %42'sini açıkladığını göstermiştir. Aracılık analizi sonuçlarına göre, ebeveynin çocukluk çağı travma yaşantıları ile çocuklarının güçlük puanları ilişkisinde, duygu düzenlemede güçlükler, zihinselleştirme öncesi düzeyi ve olumsuz ebeveynlik uygulamalarının tam aracı rol oynadığı saptanmıştır. Sonuç: Araştırmanın sonuçları, çocukluk çağı travma yaşantılarının kuşaklararası aktarımında duygu düzenleme güçlükleri, zihinselleştirme kapasitesi ve olumsuz ebeveynlik uygulamalarının rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine the intergenerational cycle of childhood trauma experiences in terms of emotion regulation difficulties, parental mentalizing, parenting styles and child behavior. Materials and Methods: The research was carried out with 225 participants via Google Surveys online between November 6, 2021, and March 23, 2022. Data were collected with the Sociodemographic Information Form, Childhood Trauma Questionnaire, Difficulties in Emotion Regulation Scale, Parental Reflective Functioning Questionnaire, The Multidimensional Assessment of Parenting Scale, and Strengths and Difficulties Questionnaire. Descriptive statistics, Pearson correlation analysis, Multivariate Analysis of Variance (MANOVA), hierarchical regression, and mediation analysis were used for data analysis. Results: The results of the correlation analysis showed that the variables of the study had significant relationships with each other. The variables did not differ according to gender and marital status; however, they differed according to educational status, socioeconomic level, presence of a mental problem requiring treatment, and the types of neglect and abuse experienced. Regression analysis results showed that childhood traumatic experiences, difficulties in emotion regulation, pre-mentalization scores, certanity about mental states, and positive and negative parenting scores explained 42% of the variance in the child's difficulty score. According to the mediation analysis results, difficulties in emotion regulation, pre-mentalization level, and negative parenting practices played a full mediating role in the relationship between parental childhood trauma experiences and their children's difficulty scores. Conclusion: The results of the study suggest that emotion regulation difficulties, mentalizing capacity and negative parenting practices play a role in the intergenerational transmission of childhood trauma experiences.