Robot yardımlı laparoskopik cerrahilerde derin trendelenburg pozisyonunda basınç regüle volüm kontrol (PRVC) ile volüm kontrol (VCV) modunun mekanik power açısından karşılaştırılması
Comparison of pressure regulated volume control (PRVC) and volume control (VCV) mode in terms of mechanical power in robot-assisted laparoscopic surgery in deep trendelenburg position
  1. Tez No: 746397
  2. Yazar: MERT SUDABATMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM OYA HERGÜNSEL, UZMAN NALAN SAYGI EMİR, UZMAN SİNAN AŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: mekanik power, PRVC, VCV, robot-yardımlı cerrahi, mechanical power, PRVC, VCV, robot-assisted surgery
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Giriş ve Amaç: Genel anestezi sırasında mekanik olarak ventile edilen hastalarda sık kullanılan modlar volum kontrol ve basınç kontrollü modlardır. Gelişen teknolojinin ameliyathaneye yansıması olan robot-yardımlı cerrahiler anestezi açısından zorlu pozisyonları beraberinde getirmiştir. Özellikle derin trendelenburg pozisyonunda pnömoperitonyumun da etkisi ile pulmoner fonksiyonlar kötüleşmekte, gaz değişimi bozulmaktadır. Mekanik ventilatörün akciğerlerde VILI'ye yol açmadan kulanımı için yeni geliştirilen mekanik power ventilatörün inspiryumda solunum sistemine aktardığı enerji anlamına gelmektedir. Bu çalışmanın amacı robot-yardımlı laparoskopik cerrahilerde derin trendelenburg pozisyonunda kullanılan PRVC modu ile VCV modlarının akciğerlere uyguladıkları mekanik gücü hesaplamak ve karşılaştırmaktır. Gereç-Yöntem: Çalışma, etik kurulu onayı sonrası Anestezi ve Reanimasyon Kliniği Üroloji ameliyathanesinde robot-yardımlı cerrahi vakalarında prospektif randomize kontrollü gözlemsel klinik çalışma olarak yapıldı. Çalışmaya dahil edilen tüm hastalar (n=43) tredelenburg pozisyonunda Maquet Flow-i marka anestezi ventilatörü ile ventile edilmiştir. Derin sedasyon altında kontrollü modda (VCV veya PRVC) ve tredelenburg pozisyonunda iken VCV modunda 60 dk ventile edildikten sonra set edilen ventilatör ayarları değiştirilmeden PRVC modunda 60 dk ventile edilmiştir. Aynı şekilde eğer PRVC modunda ise yine 60 dakikalığına VCV moduna alınmıştır. Bu şekilde bağımlı iki grup oluşturulmuştur. Hastaların solunum parametreleri ameliyathanemizde kullanılan 'ImdSoft-Metavision/QlinICU Clinical Decision Support Software' sistemine aktarılarak veri havuzuna kaydedildi. Mekanik güç değerleri önceden yazılımda tanımlanmış olan mekanik power formülleri ile hesaplandı. Hastalara ait solunum parametreleri kan gazı ve demografik veriler veri havuzundan Structured Query Language (SQL) kullanılarak excel ortamına aktarıldıktan sonra hasta ortalamaları alınarak istatistiksel analizler yapıldı. Bulgular: Volüm kontrol grubunun mekanik power (MP) değerleri basınç kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı düşük gözlenmiştir (p0.05). Sonuç: Solunum mekanikleri VCV modunda anlamlı olarak yüksek bulunmasına rağmen MP değerleri PRVC moduna göre daha düşük hesaplanmıştır. Ancak günümüzde volum kontrollü ventilasyon ile basınç kontrollü ventilasyon modlarının klinik kullanımda birbirlerine üstünlükleri gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Background & Aim: The most frequently used modes in mechanically ventilated patients during general anesthesia are volume control and pressure control modes. Robot-assisted surgeries, which are the reflection of the developing technology in the operating room, have brought with them difficult positions in terms of anesthesia. Especially in the deep trendelenburg position, pulmonary functions worsen and gas exchange is impaired with the effect of pneumoperitoneum. The newly developed mechanical power for the use of the mechanical ventilator without causing VILI in the lungs means the energy that the ventilator transfers to the respiratory system during inspiration. The aim of this study is to calculate and compare the mechanical force applied to the lungs by the PRVC mode and the VCV mode used in the deep trendelenburg position in robot-assisted laparoscopic surgeries. Material & Methods: The study was conducted as a prospective randomized controlled observational clinical study in robot-assisted surgery cases in the Urology operating room of the Anesthesiology and Reanimation Clinic after ethics committee approval. All patients (n=43) included in the study were ventilated in the Tredelenburg position with a Maquet Flow-i anesthesia ventilator. After being ventilated for 60 minutes in the controlled mode (VCV or PRVC) under deep sedation and in the Tredelenburg position in the VCV mode, the ventilator was ventilated for 60 minutes in the PRVC mode without changing the set ventilator settings. Likewise, if it is in PRVC mode, it is also switched to VCV mode for 60 minutes. In this way, two dependent groups were formed. The respiratory parameters of the patients were transferred to the 'ImdSoft-Metavision/QlinICU Clinical Decision Support Software' system used in our operating room and recorded in the data pool. Mechanical power values were calculated with mechanical power formulas defined in the software. After the respiratory parameters of the patients, blood gas and demographic data were transferred from the data pool to the excel environment using Structured Query Language (SQL), statistical analyzes were performed by taking the patient averages. Results: The mechanical power (MP) values of the volume control group were statistically significantly lower than the pressure control group (p0.05). Conclusion: Although respiratory mechanics were found to be significantly higher in VCV mode, MP values were calculated lower than in PRVC mode. However, today, the superiority of volume-controlled ventilation and pressure-controlled ventilation modes over each other in clinical use has not been demonstrated.