Decoding city squares with big data: A method for urban analytics
Büyük veri ile kent meydanlarını çözmek: Kent analitiği için bir metot
  1. Tez No: 746424
  2. Yazar: ASLIHAN ÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İPEK GÜRSEL DİNO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Duyarlı Şehir, Sosyal Algılama, Sosyal Medya Analitiği, Büyük Veri Bilgili Kentsel Karakteristikler, Makine Öğrenmesi, Responsive City, Social Sensing, Social Media Analytics, Big-Data Informed Urban Characteristics, Machine Learning
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Günümüzde duyarlı şehir, çok sayıda karmaşık özelliğin bir araya gelmesi olarak kabul edilmektedir. Şehirlere benzer şekilde, insanların sosyal davranışları da karmaşık bir sistemdir. Şehirleri Büyük Veri ile görmek, mimarların ve kentsel tasarımcıların şehirlerin sosyal ağlarını anlamalarını sağlar. Bu çalışma, bir“imge”oluşturmanın ve bir şehrin yoğun ağını görselleştirmenin mümkün olabilmesi için Makine Öğrenimi ve Sosyal Medya Analitiğini birleştirerek şehirlerin derin özelliklerini ortaya çıkarmak için bir hesaplama metodunun ana hatlarını vermektedir. Tez, kent meydanlarının görsel özelliklerini ortaya çıkarmayı ve büyük veriye dayalı tahminleri bütünleştiren kentsel tasarım süreçlerini desteklemek için meydanların benzersiz özelliklerini öğrenebilecek bir model oluşturmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın bu amaçlarına ulaşmak için aşağıdaki sorular formüle edilmiştir. 1) Kent meydanlarının görsel özelliklerini ortaya çıkarmak için bir bilgi keşif aracı olarak sosyal medya verilerini analiz edebilir miyiz? 2) Sosyal medya veri görselleştirmesini kullanarak, şehir meydanlarında ilgi çekici noktalara karar vererek sosyal toplulukları nasıl haritalayabiliriz?
Özet (Çeviri)
The responsive city nowadays is considered as an assemblage of a large number of complex characteristics. Similar to cities, people's social behavior is a complex system. Seeing cities with Big Data allows architects and urban designers to understand the social networks of cities. This study outlines a computational tool to uncover latent characteristics of cities by combining Machine Learning and Social Media Analytics so that it may be possible to render an“image”and visualize a dense web of a city. The thesis aims to reveal visual characteristics of city squares and create a model that can learn the unique features of squares to support urban design processes that integrate big data-informed predictions. In order to achieve these goals of the research, the following questions were formulated. 1) Can we analyze social media data as a knowledge discovery tool to uncover city squares' visual characteristics? 2) How can we map social communities by using visual social media data visualization and deciding points of interest in city squares?