Sağlık çalışanlarında bilinçli farkındalığın (Mindfulness) iş tatminine etkisi
The effect of conscious awareness on job satisfaction among healthcare professionals
  1. Tez No: 746509
  2. Yazar: BİNEVŞE İLKAY BOSTANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM KUNDAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healtcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanı, Bilinçli farkındalık, İş tatmini, Stresle başa çıkma, Healthcare worker, Mindfulness, Job satisfaction, Coping with stress
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Sağlık kurumlarında çalışan sağlık çalışanları; hastanın teşhis ve tedavisinin hızlı ve doğru yapılması gerekliliği, iş temposunun yoğun olması, vardiya sistemi ve fazla çalışma saatlerinin olması, hasta ve hasta yakınlarının şiddetine maruz kalmaları nedeniyle stres altında çalışmaktadırlar. Dolayısı ile mesleki heyecanı ve iş tatminini zamanla yitirebilmektedirler. Sağlık sektöründe ortaya çıkabilecek iş tatminsizliğinin sonuçları, sadece çalışılan kurumla sınırlı kalmaksızın toplumsal olarak da önemli sonuçlar doğurabilmektedir. Mikro ölçekte bakıldığında çalışanların iş tatminsizliği; işe devamsızlık, işten ayrılma isteği, işe ilgisizlik gibi sonuçlara neden olabileceği gibi makro açıdan bakıldığında sağlık hizmetlerinin aksaması ve insan hayatını etkileyecek önemli hataların yapılması gibi sonuçlar doğurabilmektedir. Bilinçli farkındalık, sağlık çalışanlarında, kişinin olumsuzlukları kabullenmesi ve dikkatli bir şekilde çalışmasını gerçekleştirmesinde bir süreçtir. Bu durum, toplumun bütüncül sağlığının iyileşmesinde ve gelişmesinde teori olmaktan çıkıp pratiğe dönüştürülmesinde önemli rol alabilir. Bu kapsamda araştırmada bilinçli farkındalığın, sağlık sektörü gibi toplumun önemli bir kesimini ilgilendiren bir alanda çalışmakta olan sağlık çalışanlarının iş tatminleri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.Çalışma; Covid-19 pandemi sürecinde, İstanbul ili içinde bulunan farklı iki yerleşimde faaliyet gösteren vakıf üniversite hastanesinde 340 sağlık çalışanı ile yüz yüze anket çalışması olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın amacı doğrultusunda; tezin kavramsal bölümünde; sağlık çalışanları, bilinçli farkındalık ve iş tatmini kavramları üzerine literatür araştırması yapılmıştır. Bilinçli farkındalık ve iş tatmini alt boyutları ile sosyodemografik değişkenler arasında fark analizleri yapılmıştır. İş tatmini alt boyutları ve bilinçli farkındalık alt boyutları arasındaki ilişki çoklu regresyon analizi ile incelenmiştir.Araştırmada, sağlık çalışanlarında davranışsal farkındalık ve dikkatte fakındalık ile örgütsel iş tatmini arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Bu doğrultuda çalışmanın hipotezi kısmen kabul edilmiştir. Sağlık çalışanlarının bilinçli farkındalık düzeylerinin ve bu bağlamda iş tatmin düzeylerinin yüksek olmasının, hasta güvenliğinin sağlanması ve sağlık kurumlarının sürdürülebilirliğinde önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Healthcare workers working in health institutions; are working under stress due to the necessity of fast and accurate diagnosis and treatment of the patient, intense work schedule, having overtime hours and being exposed to violence from patients and their relatives. Therefore, they lose their professional excitement and job satisfaction over time. The results of job dissatisfaction that may arise in the health sector, are not only limited to the institution, but also can have important social consequences. Job dissatisfaction of employees when viewed on a micro scale may cause some results such as absenteeism, desire to leave the job, indifference to work. Moreover, from a macro point of view, it may cause consequences such as disruption of health services and making important mistakes that would affect human life. Mindfulness, can be described as a process of accepting negativities and performing mindful work. This situation can play an important role in the improvement and development of the holistic health of the society, turning it from theory into practice. In this context, it is aimed to examine the effect of mindfulness on the job satisfaction of healthcare professionals working in an area that concerns a significant part of the society, such as the health sector. During the Covid-19 pandemic, a survey was conducted with 340 healthcare professionals at the university hospital operating in two different locations in Istanbul. In line with the purpose of the study, in the conceptual part of the thesis a literature search was conducted on the concepts of health workers, mindfulness and job satisfaction. Difference analyzes were performed between the sub-dimensions of mindfulness and job satisfaction and sociodemographic variables. The relationship between job description sub-dimensions and mindfulness sub-dimensions was examined by multiple regression analysis.The results of the study showed that there is a significant relationship between behavioral awareness and mindfulness in attention and organizational job satisfaction in healthcare workers. Accordingly, the hypothesis of the study were partially accepted. It is thought that the level of conscious awareness of health workers and in this context, the high level of job satisfaction is signficant for patient safety and sustainability of health institutions.