Üst yapı inşaatlarında risk değerlendirmesinin önemi ve Fine Kinney örneği
The importance of risk assessment in superstructure construction and the example of Fine Kinney
- Tez No: 746734
- Danışmanlar: PROF. DR. TARIK ÇAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İnşaat Mühendisliği, Labour Economics and Industrial Relations, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fine Kinney, Nitel, Nicel, AR-GE, İSG, Risk değerlendirme metotları, Fine Kinney, Qualitative, Quantitative, R&D, OHS, Risk assessment methods
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Gelişen dünyada, artan nüfus oranıyla ilerleyen teknoloji ve sanayileşme, dünya ve ülkemiz genelinde ki yapılaşma kültüründe; fazlaca ölümlü ve yaralanmalı kazaların meydana geldiği inşaat-yapı sektörünün önünü alamamaktadır. Çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama ve geliştirme amacı ile İSG açısından risk değerlendirmesi yapılmasına ihtiyaç vardır. Yapılan AR-GE çalışmalarında kaza riskleri yüksekten düşüğe göre gruplandırılmış ve bu risklerin bertarafına yönelik metotlar geliştirilerek hem nitel hem de nicel sonuçlar elde edilmiştir. Alınan sonuçlar neticesinde, belirlenmiş olan referans aralıklarına göre alınacak tedbirler şematik olarak belirlenmiş ve gerekli standartlara uyularak önleme ve düzeltme faaliyetleri önerilmiştir. Söz konusu metotlardan, inşaat-yapı sektöründe en çok kullanılan, Fine Kinney risk değerlendirme yöntemidir. Bu metot, uygulanacak sektöre göre tek başına kullanılabildiği gibi başka yöntemlerle de birliktede kullanılarak, çıkacak sonuçların karşılaştırılmasıyla daha nitelikli sonuçlar elde edilmesi mümkün olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
In the developing world, advancing technology and industrialization with the increasing population rate, in the construction culture throughout the world and our country; It cannot prevent the construction-building sector, where many fatal and injury accidents occur. There is a need for a risk assessment in terms of OHS in order to ensure and improve the health and safety of the working environment and employees. In the R&D studies, accident risks were grouped from high to low, and both qualitative and quantitative results were obtained by developing methods for eliminating these risks. As a result of the results obtained, the measures to be taken according to the determined reference intervals were determined schematically and prevention and correction activities were proposed in accordance with the necessary standards. Fine Kinney risk assessment method is the most widely used method in the construction-building industry. This method can be used alone according to the sector to be applied, or it can be used together with other methods, and it is possible to obtain more qualified results by comparing the results to be obtained.