Doğu Marmara bölgesinde deprem riski yönetimi bağlamında yapı üretim süreçleri
Construction management process realized due to earthquake risk in Eastern Marmara region
- Tez No: 128714
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Deprem, organizasyon, süreç, toplu konut, üretim, mimarlık, Earthquake, organization, process, mass-housing, production, architecture
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
ÖZET Türkiye hemen hemen tüm bölgeleriyle deprem etkisi altında olan ve dünyanın en etkin deprem kuşaklarından biri üzerinde bulunan bir ülke konumundadır. Geçmişte ülkemizde meydana gelen pek çok şiddetli depremin sonucu, büyük hasar, can ve mal kayıpları olmuştur. Son örnek ise, sonucu itibariyle belki de en acı olan 17 Ağustos Kocaeli depremidir. Bir çok vatandaşımızın ölmesine, yaralanmasına ve evsiz kalmasına yol açan bu büyük depremde, yıkılan konut sayısının fazlalığı çok büyük miktarlarda konut ve barınma ihtiyacı ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada, İzmit Bölgesinde 17 Ağustos depremi sonrası yapılan kalıcı konut organizasyonu, alt ve üst yapı itibariyle proje yönetim ve üretim süreçleri boyutunda incelenmiştir. Ayrıca kalıcı konut bölgelerinin yerleşme, bina formatlan ve konut planlamaları açısından analizi yapılarak, mimari açıdan değerlendirilmiştir. Çalışmanın amacı, kalıcı konut organizasyon sürecini bütünsel anlamda olumlu ve olumsuz yönleriyle değerlendirerek, bundan sonra yapılan uygulamalara bir rehber niteliğinde sonuçlar ortaya koymaktır. Çalışmanın birinci bölümü; çalışmanın hedeflerinin ortaya konması ve kapsam üzerinedir. îkinci bölümde; deprem kavramı tanımlanarak depremin oluş nedenleri ile deprem türleri açıklanmış; Türkiye ve deprem ilişkisi çerçevesinde Türkiye deprem bölgelerine yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde; 17 Ağustos Kocaeli depremi ve özellikleri tanımlanmış, depremin zemin ve temel mühendisliği alanında, inşaat mühendisliği alanında, politikalar ve planlama alanında değerlendirmesi yapılmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümünde; Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından kalıcı konut organizasyonu öncesi yapılan işler, geçici iskan çalışmaları ve yardım hizmetleri şeklinde ele alınmıştır. Beşinci bölümde; kalıcı konut organizasyon süreci alt ve üst yapı olarak iki farklı açıdan incelenmiştir. Bu iki süreç dahilinde; işveren pozisyonundaki kuruluşlar ile konutların yapımında görev alan müşavirlik-mühendislik-kontrollük hizmetlerini yürüten firmalar ve müteahhit firmaların görev ve rol tanımlamalarına değinilmiştir. Örnek inceleme olarak Yüksel Proje müşavirlik hizmeti ele alınmış ve Kocaeli Merkez 3. Grup kalıcı konut inşaatlarına ait genel notlar tanımlanmıştır. Çalışmanın altıncı bölümünde; kalıcı konut organizasyon süreci idari, hukuki ve ekonomik olmak üzere üç alanda modelize edilerek değerlendirilmiş ve sorunlar ortaya konmuştur. Sonuçlar bölümünde ise tüm bölümlerden çıkarılan sonuçlar ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In our country, natural disasters especially earthquakes are very often seen, as our country has been located on the most effective seismic zones. There has been many damages and deaths because of earthquakes which has happened in our country up to now. The last disaster which occurred in Kocaeli on August 17th 1999 resulted that many people were dead, injured and lost their houses. The huge amount of buildings which were destroyed, revealed big amount of residence requirement. In this study, permanent housing organization after the earthquake on August 17th 1999, has been investigated in terms of project management and production process of construction and subconstruction. Settlement, building form and building planning of permanent houses have been also analyzed and evaluated by the architectural side. Firstly, the purpose of the study is to evaluate the process of permanent housing organization negatively and positively. Secondly, the study can be regarded as a guide that helps the other applications that will be done in the future. The first part has been composed of aim and content of the study. In the second part of the study, the concept of earthquake has been defined and reasons and kinds of earthquake have been explained. Earthquake regions in Turkey have also been explained. In the third part of the study, the earthquake on August 17* 1999 and its characteristics have been described. It has been evaluated in terms of foundation engineering, civil engineering and planning policy. In the fourth part, temporary housing applications and aid services which were done before permanent housing organization by Ministry of Public Works and Settlement have been explained. In the fifth part, permanent housing organization has been investigated in terms of construction and subconstructfoa It has been taken how employers, foundations, consultants and contractors were appointed while permanent houses were being constructed. Yüksel Project Consultant has been investigated as an example research and general notes that are deal with Kocaeli Centre 3. Group permanent housing constructions have been defined. In the sixth part, the process of permanent housing organization has been evaluated in terms of the lawful, administrative and economic side. In the last part, suggestions and conclusions that have been obtained from all parts of the study have been presented.