Maraş abasının kalıp ve motif özellikleri
Maraş aba's sewing pattern and motif features
  1. Tez No: 746801
  2. Yazar: EMİNE KELEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE NAS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: El Sanatları, Giyim Endüstrisi, Crafts, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Aba, Dokuma, KahramanmaraĢ, Tasarım, Motif, Kalıp, Aba, Weaving, KahramanmaraĢ, Design, Motıf, Sewıng Pattern
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasarım Teknoloji ve Toplum Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 315
Özet
Belirli bir dönemin kültür taĢıyıcılığını yapan MaraĢ abasının, tarihiyle, zengin motifleriyle, tekniğiyle araĢtırılmaya değer olduğu düĢünülmüĢtür. Seçilen araĢtırma konusu ile KahramanmaraĢ ilinde bulunan MaraĢ abaları tespit edilmiĢ, tespit edilen ürünlerin künye bilgileri önceden hazırlanmıĢ olan gözlem fiĢlerine kaydedilmiĢtir. Ürünler üzerinden ölçüler alınarak kalıp çizimleri ve motif çizimleri yapılmıĢtır. Ayrıca abaların detaylı fotoğraf çekimleri yapılmıĢ, dokuma desen çizimleri hazırlanarak belgelendirilmiĢtir. AraĢtırma kapsamında tarama yöntemi ile KahramanmaraĢ‟ta ikamet eden koleksiyonerlerden elde edilen ve KahramanmaraĢ Arkeoloji Müzesinin arĢiv kısmında yer alan toplam on adet aba incelenmiĢtir. Nitel araĢtırma yönteminin kullanıldığı araĢtırmada veri toplama yöntemi olarak doküman inceleme kullanılmıĢtır. Abaları detaylı Ģekilde incelemek için oluĢturulan gözlem fiĢlerinde koleksiyona ait künye bilgisine, eserlerde kullanılan hammaddeye, yardımcı malzemeye, görsel unsurlara, model ve kesim özelliklerine, dikim ve dokuma tekniklerine yer verilmiĢtir. AraĢtırmanın bulgular kısmında eserlerden elde edilen ölçülerden ve fotoğraflardan yola çıkılarak abaların beden ve kol kalıp çizimleri yapılmıĢ, aba üzerinde yer alan motiflerin bulunduğu teknik çizimleri yapılmıĢ, her bir aba üzerinde bulunan motiflerin tek tek teknik çizimleri yapılmıĢtır. Ayrıca abalara ait dokuma desen çizimleri de çalıĢmaya eklenmiĢ, yine motiflerinde dokuma desen çizimlerine yer verilerek araĢtırmanın X iv kapsamlı bir Ģekilde belgelenmesi sağlanmıĢtır. AraĢtırmanın değerlendirme ve sonuç kısmında gözlem fiĢlerinde yer alan bilgilerden yola çıkılarak baĢlıklar oluĢturulmuĢ ve tüm bu baĢlıklar tek tek ele alınarak açıklanmıĢtır. Aynı zamanda gözlem fiĢlerinde kaydedilen bilgilere göre tablolar oluĢturulmuĢ, sayısal değerleri ortaya konulmuĢ ve bu değerler grafikler üzerinde gösterilerek ortaya çıkan sonuçların daha anlaĢılır olması sağlanmıĢtır.
Özet (Çeviri)
Aba of MaraĢ, which is known as a specific period‟s cultural mover, is thought to worth enough to be investigated because of its history,wealthy motifs and techniques. With this chosen investigation subject, the number of MaraĢ Aba in the city of K.MaraĢ was determined,the identification tags of determined products were written down to the observation slips which were prepared before. Pattern and motif drawings were prepared by taking measures of products.In addition ,the photographs of Abas were taken in detail,the drawings of weaving and patterns were prepared and certified. In the scope of the research, ten Abas in total some of which were found with the scan method from the collectors who live in K.MaraĢ and the others take place in the archives of MaraĢ Museum were investigated. Document review is used as the data collecting method in the investigation in which qualitative research method is also used. In the observation slips which were prepared to investigate Abas in detail, anyone can find the information of identification tag of collection, raw and supplementary materials, visual elements, features of model and shape, the techniques of sewing and weaving , and materials of lining. In the outcome part of investigation, size and sleeve pattern drawings of Abas, the technique drawings of motifs on every Abas were made one by one with the help of measures and photos of the pieces. In addition, the reports of weaving patterns of Abas and colour charts were attached to the investigation; Also, X X vi it was ensured to certificate the investigation comprehensively by using weaving patterns in motifs. In the evaluation and conclusion part of the investigation, some titles were formed by means of information that took place in observation slips, and all these titles were explained singly. Meanwhile, the charts were formed according to the information written down in observation slips, rational rates were explained , and thus emerging results were ensured to be much more apparent by showing the rational rates on diagrams.