Ege bölgesi kilimlerinde yer alan motiflerin mitolojik ve sembolik anlamları
The symbolic meanings of the aegean regions rugs motifs
- Tez No: 746816
- Danışmanlar: DOÇ. DR. Doç. Dr. Ümbülbanu HAMİDOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Dokuma, mitoloji, sembolik, motif, sanat, weaving, mythology, symbolics, patt
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Pazırık halısı ile başlayan Türk dokuma sanatı zaman zaman farklı tartışmalara konu olmuştur. Eskiden günümüze dokumalarda kullanılan mitolojik ve sembolik anlamları olan motiflerle ilgili pek fazla ayrıntılı araştırma yapılmamıştır. Ancak bu motiflerde yatan sembolik anlamlar, hala bir ulusun kültürüne ayna tuttuğu aşikârdır. Bu tezin amacı Ege Bölgesi Kilimlerinde Yer alan Motiflerin Sembolik anlamlarını vurgulamak, kilimlerde nasıl kullanıldığını sentezlemek ve eski çağlardan, günümüze kadar gelen bu sembollerin hayatımızdaki önemli yerini inceleyip literatüre kazandırmaktır. Ege Bölgesi Kilimlerinde Yer Alan Motiflerin Sembolik Anlamları ile ilgili yapılmış olan bu tez çalışmasında; Ege Kilimleriyle ilgili müze araştırması yapılmış ve bu kilimlerde tespit edilen motiflerin sembolik anlamlarıyla ilgili literatür taraması yapılmış, bu alanla ilgili Azerbaycan kaynaklarında yararlanılmış ve konuyla ilgili kitap, tez, makale ve dergiler incelenmiştir. Türk dokuma sanatının gelişim evrelerine bakıldığında Ege Bölgesi'nin bir dokuma üretim merkezi olduğu görülmektedir. Bölgenin hem sosyal ve ekonomik yapısı hem de ticari açısı boyutu dokuma sanatını önemli şekilde etkilemiştir. Yapılan çalışmada sonucunda Ege Bölgesi'nin farklı yörelerinde kilim dokuma üretiminin halen devam ettiği ve bu dokumalarda kullanılan motiflerin sembolik anlamları olduğu sonucuna varılmıştır. Elde edilen bilgi ve kilim görselleri anlamlı ve sistematik bir şekilde tez çalışmasında, analiz edilmiş ve tek tek yorumlanmıştır. Böylece Ege bölgesi kilimlerinde yer alan motiflerin sembolik anlamları görsellerdeki şekilleri ile kayıt altına alınınmış olacak. Literatüre katkıda bulunacak bu anlamlı motifler kuşaktan kuşağa aktarılarak alana fayda sağlayacağını ummaktayız.
Özet (Çeviri)
The Turkish weaving art which started with the pazırık carpet has become a topic for different arguments from time to time. There has not been any detailed investigation done about the mythological and symbolic meanings of the patterns used from the past to the present. However, the symbolic meanings laying under these patterns reflect the culture of a nation. The scope of this thesis is to emphasize the symbolic meanings of the patterns used in Egean Region rugs also synthesize how it is used in these rugs and to investigate the importance of these symbols which has come from old times until today and brought into literature. In this research, the symbolic meanings of the patterns used in the Egean Region rugs. museum investigation about the Egean rugs has been done and literature research about the symbolic meanings of the patterns detected in these rugs has been done. Also, Azerbaijan sources have been utilized and books, theses, journals, and articles have been examined about this topic. When looked at the developmental stages of the Turkish weaving art it has been seen that the Egean region is the center of weaving production. Both the social and economic structure of the region and its commercial aspect have significantly affected the art of weaving. In this research, it has been found that rug weaving production is still continuing in different parts of the Egean region and the patterns used in these weavings have symbolic meanings. The information and rug images obtained have been analyzed and reviewed one by one in a logical and systematic perspective during this research. Consequently, the symbolic meanings of the patterns used in Egean region rugs are going to be recorded due to the structures as in the images. We hope that These meaningful patterns brought in literature are going to be transferred from generation to generation and gain benefit to this area topic.