Değişen ekolojik döngünün sanata yansımaları
Reflections of the changing ecological cycle to art
  1. Tez No: 746825
  2. Yazar: NAZLI ÇEVİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANER ŞENGÜNALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Doğa, Ekolojik Döngü, Sanat, Environment, Nature, Ecological Cycle, Art
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Doğa ile sürekli iç içe olan insan sayesinde sanatın doğa ile tanışması da yüzyıllar öncesine dayanır. İnsanlar ilk olarak, doğadan korkmuş ve onun bu döngüsüne hayranlıkla tanık olurken aynı zamanda da ona karşı bir mücadele içerisine girmiştir. Bu süreç içerisinde sanatın da doğayı keşfetme, tanıma, kullanma ve doğadan yararlanma yoluna gittiğini görürüz. Dolayısıyla bu çalışmanın içeriğinde doğa ve sanat kavramları üzerinden doğanın geçirdiği süreçlerinin sanat alanında ele alınış şekillerine değinilmektedir. Bu ele alınışları, doğa ve insan ilişkisinin tarihsel süreç içerisinde değişiklik gösteren akımları, felsefi yaklaşımları, sanatçı ve eser örnekleri üzerinden değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu aşamada elde edilen verilere göre, sanatta ekolojinin ele alınışı bilhassa 1960'lı yılların sonlarından itibaren yeryüzü ve arazi çalışmalarından etkilenilerek meydana çıktığına ulaşılmıştır. Dolayısıyla bu yıllardan itibaren sanatçılar ekolojik sistemi sanatlarına doğada bulduğu malzemeleri şekillendirerek, atık malzemeleri kullanarak daha birçok değişik yöntemler ile mesajlar vermeye çalışmışlardır. Çünkü sanat yardımıyla ekolojik duyarlılık yaratabileceklerine inanmışlardır.
Özet (Çeviri)
Art's meeting with nature also dates back centuries, thanks to human beings who are constantly intertwined with nature. At first, people feared nature and witnessed its cycle in admiration, while at the same time fighting against it. In this process, we see that art explores, recognizes, uses and exploits nature. Therefore, in the content of this study, the way nature's processes are handled in the field of art through the concepts of nature and art are mentioned. These approaches are tried to be evaluated on the currents, philosophical approaches, artist and works of art that have changed in the historical process of the relationship between nature and human. According to the data obtained at this stage, it has been found that the handling of ecology in art has emerged by being influenced by the earth and field studies, especially since the late 1960s. Therefore, since these years, artists have tried to give messages to their art of the ecological system with many different methods by shaping the materials they find in nature and using waste materials. Because they believed that they could create ecological sensitivity with the help of art.