Tüketim atıklarının dönüşüm sürecinde sanatsal metamorfozu
Artistic metamorphosis in the transformation process of consumption wastes
- Tez No: 746826
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BULAT
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Hazır Malzeme, Atık Nesne, Tüketim, Heykel, Çöp, Ready Made Material, Waste Object, Consumption, Sculpture, Garbage
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Tüketimin artıp kirliliğin çoğaldığı yaşadığımız dönemde oluşturulmaya çalışılan geri dönüşüm ve yeniden yapılandırma bilinci doğrultusunda çalışmalar yapmak sanatın ve sanatçının dikkatini çekmektedir. Tepkisiz kalınamayacak kadar yoğunlukla hayatımızın içinde olan atık sanat dünyasında da tepkisel ve anlatımcı tavrıyla yerini almıştır. Endüstrinin gelişip sanayi üretimlerinin önüne geçilemez bir şekilde artması sanata malzeme konusunda ışık tutmaktadır. Tüketim sonrasında elimizde kalanlarla üretim yapmanın geliştirilmeye çabalandığı günümüz şartlarında farklı bakış açılarıyla değerlendirmeler yapılmaktadır. Hızlı yaşam ve pratik kullanım hayatı kolaylaştırdığı gibi tüketim nesnesi olarak sanatta değerlendirilse de toplum bilincinde çöp olarak yerini almaktadır. Atık nesnelere estetik görüntü kazandırarak kamusal alanlarda ya da bireysel kullanımlarda faydacı eserler üretmek konusunda sanatın ulaşılabilirliği tartışılamaz. Evrensel olan sanat toplumun içinde bulunduğu sorunları sorun edinip onlara çözüm getirme konusunda destekçidir. Bu konu üzerinden dünya çapında birçok sanatçı fikirlerini eserleriyle aktarmışlardır. Bu tez çalışmasında; giderek artan ve kirliliğe sebep olan doğada yüzyıllarca çözünmeyerek sadece bizim değil gelecek nesilleri de tehlike altına sokan tüketim nesneleri üzerinde üç boyutlu çalışmalar yapılması planlanmaktadır. Tüketim nesnelerinin sanat eserine dönüşümü sırasındaki metamorfozu, tüketim kültürü, toplumdaki etkisi, geri dönüşüm ve yeniden yapılandırma olarak değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Working in line with the awareness of recycling and restructuring, which is tried to be created in the period we live in when consumption increases and pollution increases, attracts the attention of art and artists. Waste, which is too intensely in our lives to remain unresponsive, has also taken its place in the world of art with its reactive and expressive attitude. The development of the industry and the inevitable increase in industrial production sheds light on the subject of materials for art. In today's conditions, where production with what we have left after consumption is trying to be developed, evaluations are made from different perspectives. Fast life and practical use make life easier, although it is evaluated as a consumption object in art, it takes its place as garbage in the public consciousness. The accessibility of art cannot be discussed in terms of producing utilitarian works in public spaces or individual uses by giving an aesthetic appearance to waste objects. Universal art is supportive of taking the problems of society as problems and finding solutions to them. Many artists around the world have conveyed their ideas through their works on this subject. This thesis study plans to carry out three-dimensional studies on consumption objects that do not dissolve for centuries in nature, which are increasing and causing pollution, and which endanger not only ours but also future generations. Metamorphosis of consumption objects during their transformation into works of art, consumption and culture, its impact on society will be evaluated as recycling and restructuring.