Farklı zamanlarda alınan ceviz aşı kalemlerinde biyokimyasal değişikliklerin ve aşı başarılarına olan etkilerinin incelenmesi
Investigation of biochemical changes in walnut grafting items at different times
- Tez No: 747104
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL GÜNER SEFEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ceviz, Chandler, Çöğür Anacı, Toplam Şeker, Nişasta, Karbonhidrat, Juglon, Aşılama, Walnut, Chandler, Seedling Rootstock, Total Sugar, Starch, Crbonhydrate, Juglone, Grafting
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
FARKLI ZAMANLARDA ALINAN CEVİZ AŞI KALEMLERİNDE BİYOKİMYASAL DEĞİŞİKLİKLERİN VE AŞI BAŞARILARINA OLAN ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Ş. Alagöz H, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2022. Amaç: Bu çalışma 2019-2020 yılları içerisinde Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne ait ceviz çöğür anacı parselinde ve Bahçe Bitkileri laboratuvarında yürütülmüştür. Çalışmada farklı zamanlarda alınan ceviz aşı kalemlerinin toplam şeker, nişasta, toplam karbonhidrat ve juglon içeriklerinin değişimleri ve aşı başarılarına olan etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Çalışmada Chandler çeşidi ceviz ve 5 yaşlı ceviz çöğür anacı kullanılmıştır. Çalışmada Chandler çeşidi ceviz aşı kalemlerinin 8 farklı dönemdeki toplam şeker, nişasta, toplam karbonhidrat ve juglon içerikleri analizlerle incelenmiştir. Bulgular: Bulgular sonucunda en yüksek şeker değeri 1. dönemde 7 Ocak tarihinde alınan aşı kalemlerinde (1,318), en yüksek nişasta değeri 3. dönemde 27 Ocak tarihinde (3,796) ,en yüksek karbonhidrat değeri 3. dönemde (4,915), en yüksek juglon değeri 8. dönemde 18 Mart tarihinde alınan aşı kalemlerinde (2,392) tespit edilmiştir. Sonuç: 24 Mart tarihinde yapılan aşılamanın genel başarısı %50 ve 15 Nisan tarihlerinde yapılan aşılamanın genel başarısı %46 olarak tespit edilmiştir. 24 Mart tarihinde yapılan aşılamalarda en yüksek aşı başarısı 8. dönemde 18 Mart tarihinde alınan aşı kalemlerinden alınan göz parçaları ile yapılan aşılama %70, 15 Nisan tarihinde yapılan aşılamalarda en yüksek başarı yine 8. dönemde 18 Mart tarihinde alınan aşı kalemlerinden alınan göz parçaları ile %80 başarı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF BIOCHEMICAL CHANGES IN WALNUT GRAFTING ITEMS AT DIFFERENT TIMES Ş. Alagöz H, Aydın Adnan Menderes University, İnstitute Of Science, Horticulture Department, Master Thesis, Aydın, 2022. Objective: This study was carried out in the walnut seeddling rootstock parcel and Horticulture laboratory of Adnan Menderes University Faculty of Agriculture in 2019-2020. In this study, it was aimed to examine the changes in walnut grafts taken at different times in terms of total sugar, starch, total carbonhydrate and juglone contents and their effects on the success of the grafts. Material and Methods: In the study, Chandler variety walnut and 5 years old walnut seedling rootstock were used. In the study, total sugar, starch, total carbonhydrate and juglone contents of Chandler variety walnut grafs were analyzed by analysis in 8 different periods. Results: As a result of the findings, the highest sugar value (1.318) was taken on January 27th (3,796) in the1st period, the highest starch value was on January 27th (3,796) in the 3rd period, the highest carbonhydrate value was in the 3rd period (4,915) and th highest juglone value (2,392) was detected in the grafts taken on March 18ᵗʰ during 8ᵗʰ period. Conclusion: The overall success rate was 70 % in the vaccinations made on March 24 in the 8ᵗʰ period with the buds taken from the grafts taken on March 18. The highest success was 80 % in the vaccinations made on April 15ᵗʰ with the buds taken from the grafts taken on March 18 in the 8ᵗʰ period.