Assessment of saliva as a preanalytical tset in comparison to polymerase chain reaction (PCR) tast for COVID-19 diagnosis‏‏
COVİD-19 tanı için polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testine karşılaştırıldığında preanalitik bir tset olarak salvanın değerlendirilmesi
  1. Tez No: 747197
  2. Yazar: ZAMAN AZEEZ JAMEEL AL-DUWAYJEE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VOLKAN EYÜPOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ RANA M. HAMEED
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tükürük, Karşılaştırma, PCR, COVID-19, Saliva, Comparison, PCR, COVID-19
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
COVID-19 ölümcül olabilen hayatı tehdit eden bir hastalıktır. Hasta kişiler erken teşhis edilirse hastalığın yayılmasını durdurmak çok daha kolay olacaktır. Tükürük bazlı testlerin, son zamanlarda yayınlanan birkaç makalede, COVID-19 tanısını basitleştirip hızlandırabilecek bir alternatif olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada, tükürük testleri ve covid antikorları (IgG ve IgM) sonuçları kullanılarak, covid 19 hastalarının tanısında covid19 antijeninin tanısal değeri değerlendirilecektir. İşte bu konuda ne ve nasıl gidiyoruz. (100) kapsamlı bir tıbbi geçmişi, klinik değerlendirmesi ve kabul edilebilir laboratuvar testleri olan kişi Covid19 çalışmasına dahil edildi. İnsan tükürüğü örnekleri, bir immünokromatografik tahlil (ICA) kullanılarak SARS-CoV-2 antijeni için test edilir. Kan ve tükürük örneklerinde SARS-CoV-2 için yapılan Covid testi, SARS-CoV2'nin saptanmasında çok çeşitli bulgular verdi. Grup 1'de yüzde 47,83 ve grup 2'de yüzde 50'lik hızlı antikorlar için yüksek bir tespit oranı vardı, ancak grup 1'de sadece yüzde 8,33 ve tükürük testi için düşük bir tespit oranı vardı. Tükürük antijen testinin COVID'i tanımlamada etkisiz olduğu gösterildi. Sonuçların COVID'in ağız kuruluğu ve tükürük eksikliğinden kaynaklanması mümkündür.
Özet (Çeviri)
COVID-19 is a life-threatening disease that may be deadly. It will be much simpler to stop the spread of the illness if sick persons are recognized early on. Saliva-based testing has been shown in a few recent papers to be an alternative that may simplify and speed up the diagnosis of COVID-19. Using saliva tests and covid antibodies (IgG and IgM) results, this study will assess the diagnostic value of the covid19 antigen in the diagnosis of covid 19 patients. So here's what and how we're going about it. (100) people with a thorough medical history, clinical evaluation, and acceptable laboratory testing were enrolled in the Covid19 study. Samples of human saliva are tested for SARS-CoV-2 antigen using an immunochromatographic assay (ICA). In blood and saliva samples, Covid testing for SARS-CoV-2 yielded a broad range of findings in detecting SARS-CoV-2. There was a high rate of detection for rapid antibodies of 47.83 percent in group1 and 50 percent in group2, but only 8.33 percent in group1 and a low rate of detection for saliva testing. Saliva antigen testing was shown to be ineffective in identifying COVID. It's possible that the results are due to COVID's dry mouth and lack of saliva.