Liderlik tarzları ile çalışan iş ve yaşam doyumu arasındaki ilişki: Almanya ve Türkiye karşılaştırması
The relationship between leadership styles and employee job and life satisfaction: A comparison of Germany and Turkey
- Tez No: 747213
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ HÖKELEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Psychology, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik Tarzları, İş Doyumu, Yaşam Doyumu, Kültür, Leadership Styles, Job Satisfaction, Life Satisfaction, Culture
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu çalışmada, Almanya ve Türkiye'de liderlik tarzları, iş doyumu ve yaşam doyumu ilişkisinin incelenmesi ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli benimsenmiştir. Çalışmanın örneklemini Türkiye ve Almanya'da üretim sektöründe mavi yakalı olarak çalışan ve uygun örnekleme yöntemiyle ulaşılan toplan 199 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak maksadıyla anket tekniği kullanılmıştır. Hazırlanan ankette, Kişisel Bilgi Formu, Çok Faktörlü Liderlik Ölçeği/5X, İş Tanımlayıcı İndeksi ve Yaşam Doyumu Ölçeği yer almaktadır. Çalışma kapsamında tanımlayıcı istatistiksel analiz, t-testi ve çok değişkenli korelasyon analizi gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda liderlik tarzları, iş doyumu ve yaşam doyumu arasında anlamlı ve pozitif ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamızda bir istisna olarak, sadece Türk grubu için serbestlik tanıyan liderlik ile iş doyumu arasındaki ilişkinin negatif olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında hem liderlik tarzları, yaşam doyumu ve iş doyumu seviyelerinin kültüre göre farklılaştığı, hem de bu değişkenler arasındaki ilişkilerin kültüre göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine and compare the relationship between leadership styles, job satisfaction and life satisfaction in Europe and Turkey. Relational screening model was adopted in the study. The sample of the study consists of a total of 199 participants, who work in the production sector in Turkey and Germany as blue-collar workers and are reached by convenient sampling method. Survey method was used to collect data in the research. The prepared questionnaire includes Personal Information Form, Multi-Factor Leadership Scale/5X, Job Descriptive Index and Life Satisfaction Scale. Within the scope of the study, descriptive statistical analysis, t-test and multivariate correlation analysis were performed. As a result of the analysis, it has been determined that there are positive and significant relationships between leadership styles, job satisfaction and life satisfaction. As an exception of the results, it was determined that the relationship between laissez faire leadership and job satisfaction was negative only for the Turkish group. In addition, it has been determined that both the leadership styles, job satisfaction and life satisfaction levels differ according to the culture, and the relations between these variables differ according to the culture.