Covid 19 pandemi döneminde anestezi teknisyen/teknikerlerinde sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of healthy lifestyle behaviors in anesthesiologist/technicians during the Covid 19 pandemic period
  1. Tez No: 747347
  2. Yazar: HÜSNE KARAKULAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA ÇANDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, İşletme, Healthcare Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Yaşam, Gelişme, Davranış, Health, Life, Development, Behavior
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Günümüzde hipertansiyon, şişmanlık, Tip II diyabet, koroner kalp hastalıkları gibi yaşam biçimi ile ilgili kronik hastalıklara sıklıkla rastlanmaktadır. Bu hastalıklar, bireyin yaşam kalitesini ve yaşam süresini etkilemektedir. Tedaviler maddi açıdan büyük külfet oluşturduğundan ve bu hastalıkları önlemek, tedavi etmekten daha kolay olduğundan, sağlığın korunması ve geliştirilmesi önem kazanmaya başlamıştır. Hastalıklardan korunmak, sağlık açısından kaliteli ve konforlu bir hayat sürmek için; sağlığın geliştirilmesine yönelik olarak sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını bilmek ve uygulamak, yaşam şekillerinin geliştirilmesine yönelik davranış değişiklikleri yapmak, pandemi dönemiyle birlikte önemli hale gelmiştir. Sağlığımız için bu kadar önemli hale gelen davranışları uygulayabilmemiz için de, bu davranışlar hakkında fikir sahibi olmamız, neler olduklarını öğrenip uygulayabilmemiz gerekmektedir. Buradan hareketle, sağlıklı yaşam biçimlerinin değerlendirilerek, sağlığın geliştirilmesi için yapılacakların ortaya konmasının hedeflendiği bu çalışmanın amacı, covid-19 pandemi döneminde anestezi teknisyen/teknikerlerinde“Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışı (SYBD)”alışkanlıklarını incelemek ve buna etki eden faktörleri ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda Ankara Şehir Hastanesi'nde çalışan 153 anestezi teknisyen/teknikerlerinden kişisel bilgi formu ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçeğini doldurmaları istenmiştir. Elde edilen veriler SPSS istatistik paket programında analiz edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre Anestezi teknisyen-teknikerlerin %52,9'unun 20-29 yaş aralığında olduğu, çalışanların %60,1'nin kadın olduğu, %54,2'sinin bekâr olduğu, bu çalışanların %49,7'sinin ön lisans mezunu olduğu ve %64,1'inin sigara kullanmadığı ve çalışanların %56,9'unun sağlığın geliştirilmesi konusunda bilgi sahibi olduğu tespit edilmiştir. Yaş değişkeni ile SYBD alt ölçeği puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuş diğer parametrelerde, grupların ölçek puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Today, chronic diseases related to lifestyle such as hypertension, obesity, Type II diabetes, coronary heart diseases are frequently encountered. These diseases affect an individual's quality of life and life expectancy. Since the treatments cause great financial burden and it is easier to prevent these diseases than to treat them, the protection and improvement of health has started to gain importance. To be protected from diseases, to lead a quality and comfortable life in terms of health; Knowing and applying healthy lifestyle behaviors to improve health, and making behavioral changes to improve lifestyles have become important with the pandemic period. In order for us to be able to practice behaviors that have become so important for our health, we need to have an idea about these behaviors, learn what they are and be able to apply them. From this point of view, the aim of this study, which aims to reveal what can be done to improve health by evaluating healthy lifestyles, is to examine the“Healthy Lifestyle Behavior (SYBD)”habits in anesthesia technician / technicians during the covid-19 pandemic period and to reveal the factors affecting it. For this purpose, 153 anesthesia technicians/technicians working at Ankara City Hospital were asked to fill out a personal information form and a healthy lifestyle behaviors scale. The obtained data were analyzed in the SPSS statistical package program. According to the results of the study, 52.9% of the anesthesia technicians-technicians are between the ages of 20-29, 60.1% of the employees are women, 54.2% are single, 49.7% of these employees are associate degree graduates. and 64.1% of them do not smoke and 56.9% of the employees have knowledge about health promotion. A statistically significant difference was found between the age variable and the mean scores of the SYBD subscale. No statistically significant difference was found between the scale scores of the groups in other parameters.