How do consumers self-license themselves in the context of ethical consumption?: A qualitative approach to moral self-licensing
Etik tüketim bağlamında tüketiciler kendilerini etik olarak nasıl ruhsatlar?: Etik ruhsatlandırmaya yönelik kalitatif bir yaklaşım
  1. Tez No: 747348
  2. Yazar: HAFİZE ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET EKİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik karar verme, etik kredi, etik ruhsatlandırma, etik tüketim, tutum ve davranış uyumsuzluğu, Attitude behavior gap, ethical consumption, ethical decision-making, moral credits, moral self-licensing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Etik kavramının toplum hayatının önemli ancak karmaşık bir ilkesi olması nedeniyle, insanların etik karar verme süreçleri disiplinler arası bir araştırma konusu olagelmiştir. Bugüne kadar yapılan araştırmalar, konuyu bütünüyle anlayabilmek adına etik karar verme süreçlerindeki tutarsızlıkları açıklamaya çalışmıştır. Etik ruhsatlandırma etkisi üzerine yapılan çalışmalar, kişilerin etik bir davranışta bulunmasının ardından etik olmayan bir davranış sergilemeye yatkın olduklarını ortaya çıkarmıştır. Bu fenomenin özü bu zamana kadar genellikle deneysel çalışmalarla incelenmiş, sonuç olarak da sadece etik kredi modeli adında tek bir ampirik modelle açıklandığı için etik ruhsatlandırma etkisi bütünüyle keşfedilememiştir. Bu tezin amacı, etik karar verme süreçlerinin ön planda olduğu etik tüketim bağlamında, konuyu tüketici deneyimlerini ön plana alarak irdelemektir. Şimdiye kadar yapılmış çalışmaların çoğunda kullanılan deneysel metodolojiden farklı olarak, bu tezde mülakatlar ve projektif teknikler yoluyla, tüketicilerin tutarsız etik tüketim deneyimlerine ve açıklamalarına yorumcu bir bakış açısıyla yaklaşılmıştır. Araştırma sonunda dört alternatif model keşfedilmiştir: Tersine etik anlamlandırma, etik tamamlama, etik sosyal konum ve etik sistemsel konum. Bulgular, etik ruhsatlandırma tanımını geliştirmenin yanı sıra etik tüketimdeki tutum ve davranış uyumsuzluğuna da açıklamalar sunmaktadır. Bu bulguların, etik pazarların gelişmesine yönelik akademik tartışmalara katkı yapacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ethical decision making processes of people have been a locus of research across disciplines because morality is considered as an important yet complex tenet of social life. The research to date has aimed at exploring the inconsistency in ethical decision-making processes of individuals to comprehensively apprehend the issue. A research stream on moral self-licensing (ML) effect has revealed that individuals are more likely to follow an amoral behavior if they established moral behaviors earlier. Since the ML phenomenon has been investigated mainly via the experimental approaches, the nature of ML has been almost exclusively explained by a single empirical model, called moral credits model, and therefore, the ML effect has remained rather underexplored. As such, the main objective of this thesis is to explore ML in the context of ethical consumption in which the ethical decision-making processes are at the forefront. With a methodological shift from the dominant research stream on the ML effect, this thesis embraces interpretivist approaches based on consumers lived experiences and accounts about moral dilemmas during the ethical consumption behaviors by interviews and projective methods. The findings of the thesis suggest that there are alternative models of moral self-licensing: reversed moral credentials, moral supplement, moral societal position, and moral systemic position. These findings not only expand the definition of ML but also inform some neglected aspects of the attitude behavior gap in ethical consumption. The findings of the thesis are expected to set a scholarly dialogue to enhance the growth and expansion of ethical markets.