Beyond reduced listening: Understanding the phenomenology of Pierre Schaeffer
İndirgenmiş dinlemenin ötesinde: Pierre Schaeffer'in fenomenolojisini anlamak
  1. Tez No: 747351
  2. Yazar: DENİZ ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHSİN TOLGA YAYALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Pierre Schaeffer, Fenomenoloji, Akusmatik, Ses Nesnesi, Aşkın
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Pierre Schaeffer, Musique Concrète estetiği için hem müzikten hem de kapsamlı bir teoriden oluşan, geniş çaplı bir üretim gerçekleştirmiştir. Traité Des Objets Musicaux (1966) adlı çalışmasında, türün estetik temelinin birincil öğesi olarak ses nesnesi kavramını kuramsallaştırdığı ve ses nesnelerini, tamamen algısal niteliklerine dayalı olarak tanımlamanın ve sınıflandırmanın çeşitli yollarını önerdiği felsefi bir çerçeve ortaya koyar. Ses nesnesini kuramsallaştırması, belirgin bir şekilde fenomenolojik düşünceye dayanmaktadır ve bu durum, fenomenolojinin kompozisyonlarındaki önemine de işaret etmektedir. Bu tezin temel amacı, Pierre Schaeffer'in müziğini, teorisini ve ikisinin aralarındaki ilişkiyi inceleyerek, onun fenomenoloji anlayışını ve pratiğini anlamak olacaktır. Dolayısıyla, indirgenmiş dinleme (reduced listening) ile fenomenolojik indirgeme (phenomenological reduction) arasındaki doğal ilişki ve bu ilişkide yönelimselliğin önemi; fenomenolojide nesne kavramına göre ses nesnesi kavramı; ve kompozisyonun Musique Concrète müzik deneyiminin aşkınlığındaki birincil rolü tartışılacaktır. Bu çalışma, umarız, Schaeffer'in müziğinin herhangi bir yapısal analizini veya Schaeffer'in teorisinin fenomenolojik bir analizini aşan, fenomenolojinin, Musique Concrète'in has deneyimindeki rolünü yakalamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Pierre Schaeffer has produced a large body of work that consists of both music and a wide-ranging theory for the aesthetics of Musique Concrète. In his Traité Des Objets Musicaux (1966), he lays out a philosophical framework for the genre, where he theorizes the notion of sound object as the primary element of the genre's aesthetical foundation and proposes various ways of describing and categorizing sound objects based on their sole perceptual qualities. His theorization of the sound object is prominently based on phenomenological thinking, which suggests the significance of phenomenology in his compositions as well. The primary objective of this thesis will be to understand Pierre Schaeffer's conception and implementation of phenomenology through the examination of his music, theory, and the relationship between them. Therefore, the inherent relation between reduced listening and phenomenological reduction, and the significance of intentionality in this relationship; the notion of sound object with respect to the notion of object in phenomenology; and the primary role of composition in the transcendence of musical experience of Musique Concrète is discussed. This study intends to capture the role of phenomenology in the sole experience of Musique Concrète, which, hopefully, transcends a structural analysis of Schaeffer's music or a phenomenological analysis of Schaeffer's theory.