Familial impacts of fathers on children's emotion regulation: Examining the tripartite model
Babaların çocukların duygu düzenlemesi üzerindeki ailesel etkileri: Üçlü modelin incelenmesi
- Tez No: 747366
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI ÇARKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygu düzenleme, Duygusal sosyalleşme, Baba Duyarlılığı, Baba tepkileri, Baba dışavurumculuğu, Ebeveynler Arası Çatışma, Aile Duygusal İklimi, Babalık, Emotion regulation, Emotional socialization, Paternal Responsiveness, Paternal Reactions, Paternal expressivity, Interparental Conflict, Family Emotional Climate, Fatherhood
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal ve Beşeri Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Çocukların sosyo-duygusal gelişimi üzerindeki ailesel etkilerin ve aile duygusal ikliminin anlaşılması, gelişim psikolojisi alanında büyük bir öneme sahiptir. Bu çalışmada, 7 ile 11 yaş arası çocukların duygu düzenleme becerileri üzerine babaların duygu tabanlı ebeveynlik tutumları ve aile duygusal iklimini incelemeyi amaçladık. 74 baba-çocuk çiftinden oluşan örneklem, babanın çocuğunun üzüntüsüne yönelik tepkileri, babanın diğer aile üyelerine yönelik duygusal dışavurumu, ebeveynler arası çatışma ve çocuğun duygu düzenleme becerilerini inceleyen anketi tamamlamıştır. Sonuçlar, babanın olumlu duygusal dışavurumunun, babanın çocuğunun üzüntüsüne yönelik tepkileri aracılığıyla hem doğrudan hem de dolaylı olarak çocuğun duygu düzenlemesini yordadığını göstermiştir. Babanın olumlu duygusal dışavurumu ve çocuğun duygu düzenlemesinin aracıları olarak baba tepkileri hakkında karışık bulgular kaydedilmiştir. Babanın destekleyici tepkileri, babanın olumlu duygusal dışavurumculuğu ile çocuğun duygusal uyumu arasındaki pozitif ilişkiyi arttırmıştır. Öte yandan, babanın olumlu dışavurumu ile çocuğun duygu düzenlemesi arasındaki ilişkide babanın destekleyici olmayan tepkileri için istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Çocuğun ebeveynler arası çatışma algılarının daha yüksek seviyeleri, çocukta daha yüksek duygusal düzenlemeyi öngörmektedir. Ancak, çocukların ebeveynler arası çatışmaya maruz kalması ile çocuğun duygu düzenlemesi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ek olarak, babanın çocuklarının üzüntüsüne yönelik tepkileri hem babanın olumsuz ifadeleri hem de ebeveynler arası çatışma ile önemsiz derecede ilişkili bulunmuştur. Bu bulgular, babanın duygusal dışavurumunun ve ebeveynler arası çatışmanın daha iyi objektif ölçümlere ve daha ileri tetkiklere duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır. Aynı zamanda, bu çalışma, babaların çocuklarının duygusal gelişimine benzersiz katkıları hakkında daha derin bir anlayış sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Understanding the familial impacts and family emotional climate on children's socioemotional development has received a lot of attention in the developmental psychology field. In this study, we aimed to examine paternal emotion-related parenting practices and family emotional climate on emotion regulation of 7–11-year-old children. A sample of 74 father-child pairs completed a survey that explored the relationships between paternal reactions towards their child's sadness, paternal emotional expressivity towards other family members, interparental conflict, and child's emotion regulation. The results demonstrated that paternal positive emotional expressivity predicted children's emotion regulation both directly and indirectly via paternal reactions to their child's sadness. Mixed findings were noted about the paternal reactions as mediators of paternal positive emotional expressivity and children's emotional regulation. Paternal supportive reactions increased the positive association between paternal positive emotional expressivity and children's adaptive emotion regulation. On the other hand, we could not find a statistically significant association for paternal unsupportive reactions on the relationship between paternal positive expressivity and children's emotional adjustment. Higher levels of child's perceptions of interparental conflict predicted higher emotional regulation in the child. However, we were unable to find a significant association between children's exposure to interparental conflict and child's emotion regulation. Additionally, paternal reactions towards their child's sadness were insignificantly related with both paternal negative expressivity and interparental conflict. These findings highlight the need for further studies and better objective measurements of paternal emotional expressivity and interparental conflict. At the same time, this study provides further insights into fathers' unique contributions to their child's emotional development.