Evre 1 ve evre 2 sarkoidoz ile tüberküloz lenfadenit hastalıklarının ayırıcı tanısında QuantiFERON–TB GOLD (in tube) testinin rolü
Usefulness of the QuantiFERON-TB GOLD (in tube) test for the differantial diagnosis ofsarcoidosis from tuberculosis lymphadenitis
  1. Tez No: 747424
  2. Yazar: EMİNE ÖZSARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN SAMURKAŞOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: sarcoidosis, tuberculosis lymphadenitis, tuberculin skin test, QuantiFERON-TB GOLD (in Tube) test, mediastinal lymphadenopathy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Göğüs Has. ve Göğ. Cerr.Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Mediastinal benign lenfadenopatinin en sık görülen nedenleri, sarkoidoz ve tüberkülozdur. Sarkoidozun tanısı uyumlu klinik, radyolojik ve histopatolojik tablo varlığında diğer tanıların dışlanması esasına dayanmaktadır. Son yıllarda, HIV ile enfekte ve çok ilaca dirençli tüberküloz olguların sayısının artması nedeniyle tüberküloz tanısı önem kazanmıştır. Çalışmamızda tüberküloz tanısında 2000'li yıllarda ortaya çıkan interferon gama ölçümüne dayanan yöntemlerden birisi olan QuantiFERON–TB Gold (in tube) (QFT-GIT) testinin evre 1 ve evre 2 sarkoidoz ile tüberküloz lenfadenit hastalıklarının ayırıcı tanısındaki değerini araştırmayı amaçladık. Toraks BT'de transvers çapı 10 mm ve üzerinde olan mediastinal lenf nodlarının etiyolojisinin araştırılması amacıyla kliniklerimize yönlendirilen, diğer tanıların dışlanarak sarkoidoz tanısı konulan 36 hasta ile TBC lenfadenit tanısı konulan 37 hasta olmak üzere toplam 73 hastanın yaş, cinsiyet, eşlik eden ek hastalık, tbc temas öyküsü, semptomlar, BCG skar sayısı, evre, tanı koyma metodu, örneklenen lenf nodları, takip süresi, TCT sonuçları ve QFT-GIT testi sonuçları kaydedildi. Sarkoidoz hastalarının yaş ortalamaları 42,2 ± 17,2 idi. (18–80) Olguların 19'u kadın (%52,8), 17'si erkekti.(%47,2) TBC lenfadenit hastalarının yaş ortalamaları 45,53 ±14,27 idi. Olguların 16'sı kadın (%43,2), 21'i erkekti.(%56,8) Ortalama takip süreleri 15,3 ±13,6 ay idi.(3-72 ay) Sarkoidoz ile TBC lenfadenit ayırıcı tanısında halen kullanılmakta olan TCT'nin, TBC lenfadenit için duyarlılığı %62, özgüllüğü %75; QFT-GIT testinin duyarlılığı %92, özgüllüğü %83 olarak hesaplandı. Sonuç olarak yüksek duyarlılık ve özgüllük oranıyla QFT-GIT testi, ülkemizde olduğu gibi rutin BCG aşılamasının ve TCT sonucuna göre yeniden aşılanmaların uygulandığı toplumlarda, TBC enfeksiyonun tanısında TCT'ye alternatif olarak kullanılabilecek, mediastinal benign lenfadenopatilerin ayırıcı tanısında en çok zorlanılan sarkoidoz hastalarında TBC enfeksiyonun dışlanmasına imkan sağlayabilecek tanı başarısı yüksek, maliyeti invaziv yöntemlere göre oldukça ucuz ve invaziv girişimleri gereksiz kılabilecek bir tanı yöntemidir. Anahtar kelimeler; sarkoidoz, tüberküloz lenfadenit, tüberkülin cilt testi, QuantiFERON TB–Gold (in tube) test, mediastinal lenfadenopati
Özet (Çeviri)
Usefulness Of The QuantiFERON-TB GOLD (in Tube) Test For The Differantial Diagnosis Of Sarcoidosis From Tuberculosis Lymphadenitis The most common causes of mediastinal benign lymphadenopathy are sarcoidosis and tuberculosis lymphadenitis. Diagnosis of sarcoidosis relies on compatible clinical,radiographic, histopathological manifestations and exclusion of all other granulomatous diseases. In recent years, diagnosis of tuberculosis could be considered as important because the frequecy of HIV enfection and multi-drug resistance tuberculosis have been increasing. İn this study, we aimed to evaluate the diagnostic value and usefulness of QuantiFERON-TB GOLD (in Tube) test (QFT-GIT), that occurs in 2000's and depends on IFN-γ release assay, in 73 patients who have enlarged lymphy nodes (sized larger than 10 mm) in thorax CT researching the etiology of mediastinal lymphadenopathy. 36 sarcoidosis stage 1 and stage 2 and 37 tuberculosis lymphadenitis patients were prospectively registered as their age, gender, underlying diseases, history of tuberculosis, smyptoms, BCG vaccination, diagnostic methods, locations of lymphy nodes and results of tuberculin skin test (TST) and QFT-GIT test. Mean age of sarcoidosis was 42,2 ± 17,2 years ranging from 18–80. There were 19 women (%52,8) and 17 men (%47,2). Mean age of tuberculosis lymphadenitis was 45,53 ±14,27. There were 16 women (%43,2) and 21 men(%56,8). The average of follow-up period was 15,3 ±13,6 month ranging from 3–72 months. For tuberculosis lymphadenitis, the specificity and sensitivity of TST were %75 and %62 whereas the specificity and sensitivity of QFT-GIT were %83 and %92.İn conclusion, QuantiFERON-TB GOLD (in Tube) test is an alternative diagnostic method with significiantly higher spesifity and sensitivity than TST for tuberculosis infections especially in countries with high BCG vaccinated persons born where tuberculosis is prevalent like our country. With its high diagnostic yield and lower overall cost compared to other invasive methods, QFT-GIT test allows us to rule out tuberculosis infection in sarcoidosis, that is one of the most difficult disease in the differantial diagnosis of mediastinal benign lymphadenopathy, and eliminates the need for invasive procedures.