Kliniğimizde COVID-19 ilişkili multisistemik inflamatuvar sendrom (MIS-C) tanısı ile takip edilen çocukların değerlendirilmesi
Evaluation of children followed in our clinic with the diagnosis of COVID-19 related multisystemic inflammatory syndrome (MIS-C)
  1. Tez No: 747533
  2. Yazar: MUHAMMED FURKAN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CÜNEYT UĞUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, COVID-19, multisistemik inflamatuvar sendrom, ateş
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Çalışmamızda kliniğimizde takip ettiğimiz multisistemik inflamatuvar sendromlu (MIS-C) hastalarının sosyodemografik verileri, klinik özellikleri, başvuru şikayetleri, hastanede yatış süreleri, laboratuvar ve görüntüleme bulguları, ekokardiyografi bulguları ve tedavi yaklaşımları açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Konya Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisinde Eylül 2020 – Ağustos 2021 tarihleri arasında MIS-C tanısı ile takip edilen 1 ay-18 yıl yaş aralığında olan hastaların dosyası retrospektif olarak tarandı. Çalışmaya dahil edilen hastaların sosyodemografik verileri, tıbbi hikayeleri, klinik özellikleri, laboratuvar, radyoloji ve ekokardiyografi bulguları ile aldıkları tedaviler kaydedildi. Hastalar yaş gruplarına göre 1 ay-5 yıl, 6-11 yıl ve 12-18 yıl olarak üzere üç gruba ayrıldı. Ayrıca hastalar Kawasaki hastalığına sahip olup olmamasına göre Kawasaki hastalığı olan ve olmayan olarak iki gruba ayrıldı. Gruplar arasında parametrelerin karşılaştırması yapıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 63 hastanın yaş ortalaması 6,13 ± 4,62 yıl olarak tespit edildi ve en küçük hasta dokuz aylık iken en büyük hasta 17 yaşında idi. Hastaların 26'sı (%41,3) kız, 37'si (%58,7) erkekti. Altı hasta (%9,5) sonbahar, 13 hasta (%20,6) kış, 20 hasta (%31,8) ilkbahar, 24 hasta (%38,1) yaz mevsiminde başvurmuş idi. Hastaların hastanede medyan yatış süresinin 8 gün olduğu saptandı. Yaş gruplarına göre değerlendirildiğinde 35 hasta (%55,6) 1 ay-5 yıl, 15 hasta (%23,8) 6-11 yıl, 13 hasta (%20,6) 12-18 yıl yaş aralığında idi. Hastaların 14'ünde (%22,2) Kawasaki hastalığı tespit edilirken 49 hastada (%77,8) tespit edilmedi. Hastaların medyan ateş süresi 3 gün idi. Kawasaki hastalığı olan hastalarda ateş süresinin daha uzun; konjonktivit, makülopapüler döküntü ve lenfadenopatinin daha fazla olduğu saptandı. Hastaların %85,7'sinde pozitif SARS-CoV-2 total Ig saptandı. Kawasaki hastalığı olan hastaların eozinofil sayıları daha yüksek bulundu. Prokalsitonin değeri 1 ay-5 yıl grubunda daha yüksek saptandı. Kawasaki hastalığı olan hastaların albümin düzeyi daha düşük saptandı. On üç hastada (%20,6) ekokardiyografide anormal bulgu saptandı. Bu bulgular yedi hastada (%11,1) mitral yetmezlik, üç hastada (%4,8) perikardiyal efüzyon, bir hastada (%1,6) hem mitral yetmezlik hem perikardiyal efüzyon, bir hastada (%1,6) aort yetmezliği, bir hastada (%1,6) atriyal septal defekt idi. Tüm hastaların IVIG ve steroid tedavisi aldığı tespit edildi. Hastaların 20 tanesinin (%31,7) asetilsalisilik asit, yedi tanesinin (%11,1) de enoksaparin tedavisi aldığı saptandı. Sonuç: MIS-C, SARS-CoV-2 enfeksiyonundan sonra gelişebilen ve geniş yelpazede klinik bulguları olan hiperinflamatuvar bir hastalık olduğundan tanısının erken konularak etkin tedavi verilmesi hastalığa bağlı oluşabilecek mortalite ve morbiditeyi azaltacaktır. Ayrıca elde ettiğimiz sonuçların MIS-C'nin farkındalığını ve klinik, tanı ve tedavi özellikleri açısından bilinirliğini artırarak klinisyenlere katkı sağlayacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim : In our study, it was aimed to evaluate the patients with multisystemic inflammatory syndrome (MIS-C) that we followed in our clinic in terms of sociodemographic data, clinical features, admission complaints, length of hospital stay, laboratory and imaging findings, echocardiographic findings and treatment approaches. Materials and Methods : The files of patients aged between 1 month and 18 years, who were followed up with the diagnosis of MIS-C in the Pediatrics Service of Konya City Hospital between September 2020 and August 2021, were reviewed retrospectively. Sociodemographic data, medical history, clinical features, laboratory, radiological and echocardiographic findings and treatments of the patients included in the study were recorded. Patients were divided into three groups according to age groups as 1 month-5 years, 6-11 years and 12-18 years. In addition, patients were divided into two groups according to whether they have Kawasaki disease or not. Comparisons of parameters were made between the groups. Results : The mean age of the 63 patients included in the study was 6.13 ± 4.62 years, and the youngest patient was nine months old while the oldest was 17 years old. Twenty-six (%41.3) of patients were female and 37 (%58.7) were male. Six patients (%9.5) applied in autumn, 13 patients (%20.6) in winter, 20 patients (%31.8) in spring and 24 patients (%38.1) in summer. It was determined that the median hospital stay of the patients was 8 days. When evaluated according to age groups, 35 patients (%55.6) were in the age range of 1 month-5 years, 15 patients (%23.8) were in the age range of 6-11 years and 13 patients (%20.6) were in the age range of 12-18 years. While Kawasaki disease was detected in 14 (%22.2) of the patients, it was not detected in 49 (%77.8) patients. The median fever duration of the patients was 3 days. It was found that patients with Kawasaki disease had longer fever duration, conjunctivitis, maculopapular rash and lymphadenopathy more. Positive SARS-CoV-2 total Ig was detected in %85.7 of the patients. Patients with Kawasaki disease had higher eosinophil counts. Procalcitonin value was found to be higher in the 1 month-5 years group. Patients with Kawasaki disease had lower albumin levels. Echocardiography revealed abnormal findings in 13 patients (%20.6). These findings were mitral insufficiency in seven patients (%11.1), pericardial effusion in three patients (%4.8), both mitral insufficiency and pericardial effusion in one patient (%1.6), aortic insufficiency in one patient (%1.6), atrial septal defect in one patient (%1.6). It was found that all patients received IVIG and steroid treatment. It was determined that 20 (%31.7) of the patients received acetylsalicylic acid and seven (%11.1) of them were treated with enoxaparin. Conclusion : Since MIS-C is a hyperinflammatory disease that can develop after SARS-CoV-2 infection and has a wide range of clinical findings, early diagnosis and effective treatment will reduce the mortality and morbidity that may occur due to the disease. In addition, we think that the results we have obtained will contribute to clinicians by increasing awareness of MIS-C and its clinical, diagnostic and therapeutic features. Keywords : Child, COVID-19, multisystem inflammatory syndrome, fever