Kırsal bölgede eğitim gören ortaokul öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine ilişkin tutumlarının incelenmesi
Investigation of the attitudes of secondary school students educed in rural areas regarding physical education and sports lesson
  1. Tez No: 747559
  2. Yazar: YASİN İLKER ÖZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DALKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Spor, Tutum, Ortaokul Öğrencileri, Physical Education, Sports, Attitude, Secondary School Students
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırma, kırsal bölgede eğitim gören ortaokul kademesinde bulunan öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine ilişkin tutumlarının belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Araştırmamızda, nicel araştırma modellerinden“Tarama (survey)”modelinden yararlanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında, Konya ili Karapınar ilçesi Devlet ortaokullarda eğitimine devam eden öğrenciler, örneklem grubunu ise 2021-2022 eğitim-öğretim yılında, Konya ilinin Karapınar ilçesinde yer alan kırsalda bulunan köy ortaokullarında eğitim gören toplam 400 öğrenci oluşturmaktadır. Demirhan ve Altay (2001)'ın geliştirdiği, 12 adet olumlu, 12 adet olumsuz olacak biçimde 24 maddeden ibaret“ Beden Eğitimi ve Spor Tutum Ölçeği ”araştırmamızda kullanılmak üzere izin alınmıştır. Araştırma sonucunda, kırsalda eğitim gören ortaokul öğrencilerinin cinsiyet, sınıf ve düzenli spor yapma durumları değerlendirildiği zaman beden eğitimi ve spor dersine olumlu tutum besledikleri gözlenmiştir. Cinsiyet değişkenine bakıldığı zaman anlamlı fark gözlenmiştir. Bu fark kız öğrencilerin lehinedir. Sınıf durumuna ve düzenli spor yapma değişkenlerine bakıldığı zaman anlamlı bir farka ulaşılamamıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the attitudes of secondary school students studying in rural areas towards physical education and sports lessons. In our research, survey model, which is one of the quantitative research models, was used. The population of the research consists of students who continue their education in state secondary schools in Karapınar district of Konya in the 2021-2022 academic year, and the sample group consists of 400 students in total, who study in rural secondary schools in the Karapınar district of Konya province in the 2021-2022 academic year. Permission was obtained to be used in our research“Physical Education and Sports Attitude Scale”developed by Demirhan and Altay (2001), consisting of 24 items, 12 positive and 12 negative. As a result of the research, it was observed that the secondary school students studying in rural areas had a positive attitude towards physical education and sports lessons when their gender, class and regular sports status were evaluated. When the gender variable was examined, a significant difference was observed. This difference is in favor of female students. When the class status and regular sports variables were examined, no significant difference was found.