Sâdıkî Dîvânı (İnceleme-metin)
Sadıki's Divan (Analysis-text)
- Tez No: 747632
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA EGÜZ O’DONOHOE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, XVIII. yüzyıl Türk edebiyatı Sâdıkî, Sâdıkî Dîvânı, mevize, tekke ve tasavvuf şiiri, Classical Turkish literature, XVIIIth century Turkish literature, Sadıki, Sadıki's Dîvan, sermon, mystical poetry and sufi verse
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 482
Özet
Sâdıkî, XVIII. yüzyılda dinî-tasavvufî tarzda mevizeleri ile tanınmış bir Türk şairidir. Bilinen tek eseri Dîvân'ıdır. Dîvân'da yer alan şiirlerin çoğu, gazel nazım şeklinde ve dinî-tasavvufî mahiyettedir. Bu tezde, şairin Dîvân'ının Mehmet Fatih Köksal Özel Kütüphanesi'nde bulunan nüshası ile çeşitli kütüphanelerde bulunan mecmularda yer alan şiirleri transkribe edilerek, şekil ve muhteva açısından incelenmiştir. Böylece Sâdıkî'nin edebî kişiliği ve eseri hakkında bilgi verilerek, şiirleri okuyucuya toplu halde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Sâdıkî is a Turkish poet known for his religious-mystical style of sermons in the 18th century. His only known work is his Divan. In this Divan, most of the poems are in the form of ghazals and have a religious-mystical theme. In this thesis, the poet's Divan kept in the Mehmet Fatih Köksal Private Library as wells as his poems found in the poetry collections in various libraries were transcribed and examined in terms of form and content. As a result Sadıki's poems are described to the readers collectively by revealing information about his personality and his literary works.