Farede filaman perforasyon yöntemi ile oluşturulan subaraknoid kanama modelinde ketaminin kortikal yayılan depolarizasyona etkisi
The effect of ketamine on cortical spreading depolarization inmice subarachnoid hemorrhage model which is done by filament perforationmethod
  1. Tez No: 747676
  2. Yazar: AYSEL SHIKHALIYEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET İLKAY IŞIKAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Subaraknoid kanama, serebral kan akımı, laser speckle görüntüleme, ketamin, izofluran, subarachnoid hemorrhage, cerebral blood flow, laser speckle imaging, ketamine, isoflurane
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Yaşamı tehdit eden intrakranial anevrizma kanamasına bağlı gelişen subaraknoid kanamalar tüm inmelerin %5'lik kısmını oluştururlar. Subaraknoid kanamalar diğer inme tiplerinden daha genç yaşta görülmesi ve ölüm oranının yüksek olması nedeniyle yüksek sosyoekonomik yüke sebep olmaktadır. Anevrizmal subaraknoid kanama geçiren hastaların yaklaşık %15'i daha hastaneye ulaşmadan kaybedilmektedir. Hastanede ölümlerin %25'i ilk 24 saatte gerçekleşmektedir. Hastaların geri kalan %60'ı kanamaya neden olan anevrizma başarılı bir şekilde kapatılsa bile ilk kanamanın beyinde yol açtığı hasarlar ve devam eden patofizyolojik süreçler nedeniyle ciddi mortalite ve morbidite riski altındadır. Bu hastalarda mortalite nedeninin yaygın serebral enfarktlar olduğu uzun yıllar önce ortaya konulmuştur ve neden olarak kanama sonrası 3-15 günde ortaya çıkan büyük arter spazmları olduğu düşünülmüştür. Son yıllarda subaraknoid kanama sonrası gelişen mortalite ve morbiditeden sorumlu etkenin tek başına büyük damarlarda gelişen vazospazm olmadığı düşünülmüştür. İlk defa 2004 yılında, subaraknoid kanama (SAK) geçiren hastalarda henüz vazospazm gelişmeden, ilk 72 saatte oluşan akut patofizyolojik olayları açıklamaya yönelik“erken beyin hasarı”(early brain injury) kavramı ortaya atılmıştır. SAK geliştikten kısa süre sonra (yaklaşık 15 dakika içinde) intrakranial basınç, kanama sonrası meydana gelen intrakranial hematom boyutuna bağlı olarak değişmekle beraber kanama öncesine ya da kanama öncesine yakın değerlere geri döner. Erken beyin hasarında serebral iskemiye neden olan mikrodolaşım bozuklukları, kan beyin bariyeri harabiyeti, kortikal yayılan depolarizasyon, glutamat gibi eksitatör nörotransmitterlerin sorumlu olmasına ilişkin birçok çalışma yapılmıştır. Kortikal yayılan depolarizasyonlar, dakikada 2-6 mm hızında ilerleyen kortikal depolarizasyon dalgalarıdır. Kortikal yayılan depolarizasyonu normal nöronlarda repolarizasyon izler ve sonrasında bölgesel kan akımının artması eşlik eder. Kanama iii olan beyinde depolarizasyona kortikal yayılan iskemi eşlik eder. Kortikal yayılan depolarizasyonun erken beyin hasarındaki rolü ve kötü prognoz ile ilişkisi yapılan klinik çalışmalar ve hayvan deneyleriyle desteklenmiştir. Kortikal yayılan depolarizasyon modellerinde ilaç etkisinin araştırılmasının yeni medikal tedavilerin geliştirilmesinde önemli yeri vardır. Merkezi sinir sistemine etki edecek terapötik maddelerin hızla metabolize edilmesi ve kandan temizlenmesi, bunun yanısıra terapötik maddelerin kan-beyin bariyerinden kolay geçememeleri merkezi sinir sistemi için ilaç geliştirilmesinin önündeki önemli engellerdendir. Bu çalışmada farede filaman perforasyon yöntemi ile oluşturulan subaraknoid kanama modelinde ketamin anestezisinin serebral kan akımı üzerindeki etkisi incelenecektir. Deneylerde 3 grup Swiss albino fare kullanıldı. Farelerde filaman perforasyon yöntemi kullanılarak subaraknoid kanama modeli oluşturuldu. Her üç grupta işlem öncesi, sonrası ve işlemden 24 saat sonra farelerde laser speckle altında kortikal yayılan depolarizasyon sayısı incelendi ve fareler sakrifiye edildi. İzofluran grubunda olan farelerde izofluran anestezisi altında, ketamin grubunda ketamin anestezisi altında fare filaman perforasyon yöntemi ile subaraknoid kanama modeli oluşturuldu. Sham grubunda iki farede izofluran, diğer iki farede ketamin altında filaman ECA'dan ileri doğru ilerletildi ancak perforasyon yapılmadı. İzofluran grubunda 8, ketamin grubunda 8 ve sham grubunda 4 adet fare kullanıldı. Ketamin anestezisi altında fare filaman perforasyon yöntemi ile oluşturulan subaraknoid kanama modellerinde serebral kan akımı değerlerinin izofluran anestezisi altında fare filaman perforasyon yöntemi ile oluşturulan subaraknoid kanama modellerine göre arttığı görüldü.
Özet (Çeviri)
The subarachnoid hemorrhages due to life-threatening bleeding of intracranial aneurysms are responsible for %5 of all strokes. They cause a high socio-economical burden due to occurrence at a younger age and high mortality rate. %15 of patients who has an aneurysmal subarachnoid hemorrhage die before hospital arrival. %25 of in-hospital mortality occurs in the first 24 hours. Despite successfully closed aneurysms, the remaining %60 patients are at high risk because of brain damage caused by first bleeding and ongoing pathophysiological processes. The main cause of mortality in these patients that have shown many years ago is diffuse cerebral infarcts and it is thought that the reason is large arterial spasm which occurs 3-15 days after bleeding. In recent years, the thought about the only reason for mortality and morbidity after subarachnoid bleeding is vasospasm is been in doubt. In 2004, for the first time, the concept of early brain injury was found to explain acute pathophysiological events which occur in the first 72 hours in patients who had a subarachnoid hemorrhage, before the occurrence of vasospasm. After the start of subarachnoid hemorrhage, in a short time (approximately 15 minutes), despite it being related to the size of the hematoma, the intracranial pressure returns to before hemorrhage or at proximate values. There are several types of research about microcirculation problems that cause cerebral ischemia, defect of the blood-brain barrier, cortical spreading depolarization, and excitatory neurotransmitters such as glutamate might be responsible for early brain injury. Cortical spreading depolarizations are cortical depolarization waves that spread at speed of 2-6 mm per minute. In normal neurons, after cortical spreading depolarization, repolarization accompanies by an increase in local blood flow. In bleeding brains, cortical spreading ischemia accompanies depolarization. The effect of cortical spreading depolarization on early brain injury and its relationship with bad prognosis is supported by animal and human research. Researches about drug effects v in cortical spreading depolarization models have great importance in the development of new medical treatments. In addition to the hard passage of therapeutic substances from the blood-brain barrier, rapid metabolization of drugs and clearance from the blood which affect the central nervous system, are important obstacles to the invention of central nervous system drugs. In this research, the effect of ketamine anesthesia on cerebral blood flow is studied in a mice model with a filament perforation method. In this experiment, 3 groups of Swiss albino mice have used. A subarachnoid hemorrhage model in mice has been created with the filament perforation method. In every three groups of mice, under the laser speckle imaging, the number of cortical spreading depolarization waves have been examined before the procedure, after the procedure and 24 hours after the procedure and mice have sacrificed. The subarachnoid hemorrhage models in mice have formed with the filament perforation method, under isoflurane anesthesia in the isoflurane group and ketamine anesthesia in the ketamine group. In the sham group, the filament has taken forward through the external carotid artery however perforation has not been created in two mice under isoflurane and in two mice under ketamine anesthesia. There have been 8 mice in the isoflurane group, 8 mice in the ketamine group, and 4 mice in the sham group. In a subarachnoid model in mice with filament perforation method under ketamine anesthesia have better cerebral blood flow compared with subarachnoid hemorrhage model with filament perforation method under isoflurane anesthesia.