‏‏evaluation of the activity of liver enzymes and some biochemical variables in pregnant women infected with COVID-19 in Kirkuk governorate‏‏‏‏
Kırkük valiliğinde kovid-19'a görülen hamilelerde karaciğer enzimleri ve bazı biyokimyasal değişkenlerin etkinliklerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 747714
  2. Yazar: WALEED IBRAHIM HAMEED HAMEED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ ADEM, DR. ÖĞR. ÜYESİ NADİA AHMED SALEH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: COVID 19, Karaciğer enzimleri, Vitamin D3, Toplam protein, Albümin, COVID19, Liver enzymes, Vitamin D3, Total protein, Albumin
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Araştırmanın bir parçası olarak COVID19 hastalarında (hamileler) bazı hematolojik ve biyokimyasal belirteçler ölçüldü. Bu çalışmaya COVID-19 enfeksiyonu olan 60 hamile kadın ve 30 kontrol deneği dahil edildi. Araştırma Kerkük hastanelerinde Ocak 2022 ile Nisan 2022 arasında gerçekleştirildi. Katılımcıların dağılımı aşağıdadır: Birinci gruptaki hamile kadınlar: 30 sağlıklı kadın. İkinci grupta ise 18-30 yaşları arasındaki enfekte gebelerden 30 örnek alındı. 30 örneklemden oluşan üçüncü grupta ise 30-40 yaş arası gebeler yer almaktadır. Kontrol grubuna kıyasla hastalarda eritrosit sayısı, Hb konsantrasyonu, PCV/MCV oranı ve MCV yüzdesi önemli ölçüde azaldı (P 0,05). Hastaların WBC ve nötrofil ve lenfosit yüzdeleri önemli ölçüde yükselirken (P 0,05), lenfosit ve nötrofil yüzdeleri önemli ölçüde azaldı (P 0,05). Aksi takdirde, hastalarda (15,71±2.18) kontrol grubuna kıyasla eozinofil, monosit ve bazofil oranı anlamlı bir farklılık göstermez (P 0,05). Hastaların karaciğer enzim düzeylerinin önemli ölçüde (P 0,05) yükseldiği bulundu. Son olarak, bulgular hastaların toplam protein, albümin ve D3 vitamini düzeylerinin önemli ölçüde azaldığını ortaya koydu (P 0,05).
Özet (Çeviri)
Some hematological and biochemical markers were measured in COVID19 patients (pregnant women) as part of the research. 60 pregnant women with COVID-19 infection and 30 control subjects were included in this study. Research was carried out at Kirkuk's hospitals between January 2022 and April 2022. The following is a breakdown of the participants: Pregnant women in the first group: 30 healthy women. In the second group, 30 samples were taken from infected pregnant women aged 18 to 30 years old. Pregnant women between the ages of 30 and 40 are in the third group, which includes 30 samples. RBC count, Hb concentration, PCV/MCV ratio, and percentage of MCV decreased significantly (P 0.05) in patients compared to control group. Patients' WBC and neutrophil and lymphocyte percentages rose significantly (P 0.05), whereas their lymphocyte and neutrophil percentages decreased significantly (P 0.05). Otherwise, the proportion of eosinophils, monocytes, and basophils in patients (15.71±2.18) compared to the control group indicates no significant differences (P 0.05). Patients' levels of liver enzymes were found to be significantly (P 0.05) elevated. Finally, the findings revealed that patients' levels of total protein, albumin, and vitamin D3 were significantly decreased (P 0.05).