Kadınların vajinal duş hakkındaki görüş ve uygulamaları: Bir durum çalışması
About women's vaginal douche opinion and applications: A single case study
  1. Tez No: 747713
  2. Yazar: DİLAN GÖKAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALE UYAR HAZAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Durum Çalışması, Ebe, Hemşire, Vajinal Duş, Case study, Midwife, Nurse, Vaginal Douche
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kadınların vajinal duş hakkındaki görüş ve uygulamalarını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, nitel araştırma desenlerinden durum çalışması biçiminde tasarlanan iç içe geçmiş çoklu durum çalışması olarak gerçekleştirildi. Bu çalışma, T.C. Sağlık Bakanlığı Aydın İl Sağlık Müdürlüğü Efeler 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezinde 30/07/2020-20/02/2021 tarihleri arasında 10 kadın ile yürütüldü. Araştırma verilerinin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen Tanıtıcı Bilgi Formu ve Yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanıldı. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde betimsel analiz yöntemi kullanıldı. Görüşme sorularına verilen yanıtlar kelime kelime Microsoft Word belgesine yazılarak 23 sayfa ham veri elde edildi ve bu veriler betimsel analizi yoluyla çözümlendi. Sorulara verilen yanıtlar tek tek okunarak kodlar oluşturuldu. Ortak yönleri olan başlangıç kodları alt tema ve temalar biçimde bir üst temada birleştirilerek sınıflandırıldı. Elde edilen tema çeşitliliği ve yoğunluğu yorumlanarak örneklerle birlikte raporlandı Bulgular: Araştırmaya katılan kadınların, yaş ortalaması 36,50±9,50 olup, %50'si üniversite ve üzeri mezunu, %70'i çalışmakta, %90'ı evli ve evlilik süresi ortalaması 13,90±8,60 yıl, %60'ı geliri gidere denk ya da fazla, tamamı vajinal duşu bilmekte, %50'si vajinal duş uygulamaktadır. Sonuç: Bu çalışmada kadınların çoğunluğunun vajinal duş hakkındaki düşüncelerinin olumlu yönde olduğu ve vajinal duş uygulamalarını geleneksel olarak uyguladıkları sonucuna varıldı. Bu nedenle başta ebeler olmak üzere sağlık profesyonelleri tarafından eğitim programlarının düzenlenmesi, verilen eğitimlerin etkinliği belirlenerek değerlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the opinions and practices of women about the vaginal douche. Materials and Methods: The research was carried out as a nested multiple case study designed as a case study, one of the qualitative research designs. This study, T.C. It was carried out with 10 women between 30/07/2020-20/02/2021 at the Ministry of Health Aydın Provincial Health Directorate Efeler No.1 Family Health Center. Introductory Information Form and semi-structured interview form developed by the researcher were used to collect the research data. Descriptive analysis method was used in the evaluation of the research data. The answers given to the interview questions were written word by word in a Microsoft Word document, and 23 pages of raw data were obtained and these data were analyzed through descriptive analysis. The codes were created by reading the answers to the questions one by one. The starting codes with common aspects were classified as sub-themes and themes by combining them into a parent theme. The obtained theme diversity and density were interpreted and reported with examples. Results: The mean age of the women participating in the study was 36.50±9.50 years, 50% of them were university graduates and above, 70% were working, 90% were married, and the average duration of marriage was 13.90±8.60 years. 60% of them have income equal to or more than their expenses, all of them know about vaginal douche, 50% of them apply vaginal douche. Conclusion: In this study, it was concluded that the majority of women had positive thoughts about vaginal douching and that they traditionally applied vaginal douching. For this reason, it is recommended that training programs should be organized by health professionals, especially midwives, and the effectiveness of the trainings should be determined and evaluated.