Transüretral rezeksiyon materyallerinde tanı verilen invaziv ürotelyal karsinom olgularında tümör tomurcuklanmasının histopatolojik ve prognostik parametrelerle ilişkisi
The relationship of tumor buding and histopathologic and prognostic parameters in invasive urothelial carcinoma diagnosis on transuretral resection materials
- Tez No: 747722
- Danışmanlar: DR. ÖZLEM ERYILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Mesane, ürotelyal karsinom, tümör tomurcuklanması, Bladder, urothelial carcinoma, tumor budding
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
AMAÇ: Mesanenin ürotelyal tümörleri invaziv olmayan(non-invaziv) ve invaziv olmak üzere 2 ana gruba ayrılır ve mesane duvarındaki invazyon derinliği patolojik evreyi belirler. Evre ise hastalığın prognozu için oldukça önemli bir kriterdir fakat diğer klinik ve patolojik prognostik parametreler ile birlikte değerlendirilmelidir. Takip süresince kas invazyonu göstermeyen ürotelyal karsinomların %30-50'sinde nüks, %10- %20'sinde progresyon izlenir. Mesane kanserlerine bağlı ölümlerin büyük çoğunluğunu progrese olgular oluşturmaktadır. Çalışmamızda ürotelyal karsinom olgularında tümör tomurcuklanması varlığını, lenfovasküler invazyon, in situ ürotelyal karsinom varlığı, tümör fokalitesi, histolojik subtip ve/veya diferansiasyon varlığı ile birlikte ele alarak nüks, progresyon ve sağkalım ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. MATERYAL VE METOD: Çalışmada 2015- 2021 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Tıbbi Patoloji Kliniği'nde mesane TUR materyallerinde tanı verilen yüksek dereceli ürotelyal karsinom, patolojik evre-1(pT1) tanısı alan 284 olgudan yüzeyel ve fokal lamina propriya invazyonuna sahip olanlar, konsültasyon amacıyla klinik takibi olmaksızın değerlendirilenler, muskularis propriya örneği bulunmayan biyopsiler ve çok ufak biyopsiler çıkarılarak 109'u dahil edilmiştir. Olgulara ait tüm lamlar Olympus BX51 ışık mikroskopu altında tümör tomurcuklanması, diferansiyasyon, subtip, lenfovasküler invazyon(LVİ) , in situ ürotelyal karsinom(İSÜK), tümörü infiltre eden lenfosit (TİL) yoğunluğu ve tümör invazyon derinliği parametreleri ile değerlendirilmiştir. BULGULAR: LVİ olguların %3,7.2sinde mevcuttu ve ortalama sağkalım süreleri daha düşük idi. Olguların % 18,3'inde farklı diferansiyasyon paternleri, %11,9'unda ise farklı subtip izlendi ve her iki grubun ortalama sağkalım süresi klasik ürotelyal karsinomlardan (ÜK) daha düşük bulundu. Olguların % 53,2'sinde yüzeyel lamina propria invazyonu % 46,8'inde ise derin lamina propria invazyonu izlendi, yüzeyel invazyon gösteren grupta yer alan hastaların ortalama sağkalım süreleri daha uzun idi. TT hastaların % 86,2 (n=94)'sinde mevcuttu ve dağılımları % 44,7 'sinde düşük skor, % 33,0 'ünde orta skor ve % 22,3'ünde ise yüksek skor şeklindeydi. Tümör tomurcuklanması (TT) yüksek skor olan hastalarda, düşük ve orta skor olanlara göre derin lamina propria invazyonu oranı daha yüksek idi ve ortalama sağkalım süreleri daha düşük idi. BCG tedavisi alanlarda TT yüksek skor olanların ortalama sağkalım süreleri, diğer gruplara göre daha düşük bulundu. SONUÇ: Çalışmamız mesane ürotelyal karsinomunda TT skoru arttıkça lamina propria invazyon derinliğinin arttığını ve ortalama sağkalım sürelerinde azalma olduğunu göstermektedir. Ek geniş kapsamlı çalışmalar ile TT'nin negatif prognostik belirteç olduğunun kanıtlanması, progresyon ve nüks gelişimi ile ilişkisinin incelenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: Urothelial tumors of the bladder are divided into 2 main groups as non-invasive (non-invasive) and invasive. The depth of invasion in the bladder wall determines the pathological stage. Pathological stage is a very important criteria for the prognosis, but it should be evaluated together with other clinical and pathological prognostic parameters. During the follow-up, recurrence is observed in 30-50% and progression is observed in 10%-20% of non-muscle invasive urothelial carcinomas and the majority of deaths due to the disease are progressive cases. In our study, we aimed to investigate the presence of tumor budding in urothelial carcinoma cases together with the presence of lymphovascular invasion, presence of urothelial carcinoma in situ, tumor focality, histological subtype and/or differentiation, and to investigate its relationship with recurrence, progression and survival. MATERIALS AND METHODS: Between 2015 and 2021, there were 284 high-grade urothelial carcinoma, pathological stage-1 (pT1) in bladder TUR materials were examined in the Pathology Department of Health Sciences University Şişli Hamidiye Etfal Education and Research Center. Those with superficial and focal lamina propria invasion, evaluated for consultation without clinical follow-up, without muscularis propria specimens and very small biopsies were excluded, and 109 were included. All slides were evaluated for tumor budding, differentiation, subtype, lymphovascular invasion (LVI), urothelial carcinoma in situ, tumor infiltrating lymphocyte (TIL) and tumor invasion depth with the Olympus BX51light microscope. RESULTS: The rate of LVI is 3.7% of the cases and the average survival was lower. Differentiation patterns were observed in 18.3%, different subtypes were observed in 11.9% of the cases, and the average survival time of both groups was found to be lower than that of conventional urothelial carcinoma. Superficial lamina propria invasion was observed in 53.2% and deep lamina propria invasion was observed in 46.8% of the cases, the average survival time of the patients in the superficial invasion group was longer. The rate of tumor budding is 86.2%, it was observed that the ratio of tumor budding in low score 44.7%, in medium score 33.0% and in high score 22.3%. Patients with a high tumor budding score had a higher rate of deep lamina propria invasion and a lower average survival time than those with a low and moderate tumor budding score. The average survival time of people with high tumor budding scores who received BCG treatment were found to be lower than the other groups. CONCLUSION: Our study shows that as the tumor budding score increases in urothelial carcinoma of bladder, the depth of lamina propria invasion increases and the average survival times decreases. Additional comprehensive studies need to prove that high tumor budding is a negative prognostic marker and its relationship with progression and recurrence should be examined.