Deneysel periodontitis oluşturulmuş ratlarda propolis içeren mukoadesiv jelin etkileri
Effects of mucoadesive gel containing propolis in rats with experimental periodontitis
  1. Tez No: 747881
  2. Yazar: ÖMER EBREM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR ALKIM ULUTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hayvan deneyleri, Histokimya, Periodontitis, Propolis, Sıçanlar, Mucoadhesive gel, periodontitis, propolis, rat, Animal experimentation, Histochemistry, Rats
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Biyokimyası Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada ratlarda oluşturulan deneysel periodontitis modelinde lokal olarak uygulanan propolis içeren mukoadesiv jelin etkilerinin biyokimyasal ve histopatolojik olarak incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, ortalama 200-250 g ağırlığında 35 adet Sprague Dawley erkek rat kullanıldı. Periodontitis oluşturmak için uygun anestezi altında sağ alt birinci kesici dişlerine submarjinal olarak 3/0 ipek sütur materyali geçirilerek vestibülde düğüm atıldı. Ligatürün atılmasını takiben 11. günde tekrar anestezi altında bu ligatürler çıkarılarak gruplara 50 mg, 100 mg propolis içeren mukoadesiv jel; kontrol grubu ratlara mukoadesiv jel hazırlamada kullanılan kitosan ile hazırlanan jel aynı yöntemle hergün uygulandı. Negatif kontrol grubuna hiçbir jel uygulaması yapılmadı. 7 adet rat sağlıklı kontrol grubu olarak ligatür ve jel uygulaması yapılmadan aynı deney odasında farklı kafeslerde barındırıldı. 8. gün genel anestezi altında kalp içi kan örnekleri toplandı. Daha sonra servikal dislokasyonla ötenazi işlemi uygulandı. Uygun şekilde çıkarılan diş eti dokuları histopatalojik incelemeler için tampon çözelti içine alındı. IL-1, IL-6, TNF-α ve CRP düzeyi ölçümleri ticari test kitleri kullanılarak ELISA cihazında belirlendi. Hemogram ölçümleri kan sayım cihazında gerçekleştirildi. Elde edilen sonuçlar uygun istatistiki yöntemler kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Elde edilen sonuçlara göre propolis içeren mukoadesiv jelin serum CRP, IL-1, IL-6 ve TNF- düzeylerinde istatistiki önemde olmayan azalmalara neden olduğu görüldü. Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre propolis içeren mukoadesiv jel uygulaması periodontal enflamasyonun azalmasına, doku yıkımının önlenmesine ve iyileşmeye katkı sağlayabilir. Anahtar kelimler: Mukoadesiv jel, periodontitis, propolis, rat.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to examine the effects of locally applied mucoadhesive gel containing propolis in the experimental periodontitis model created in rats, biochemically and histopathologically. Materiyal end metod: In the study, 35 Sprague Dawley male rats with an average weight of 200-250 g were used. In order to induce periodontitis, 3/0 silk suture material was passed submarginally to the right mandibular first incisor under appropriate anesthesia and the knot was tied in the vestibule. On the 11th day following the removal of the ligature, these ligatures were removed again under anesthesia and the groups were given a mucoadhesive gel containing 50 mg and 100 mg of propolis; The gel prepared with chitosan used in mucoadhesive gel preparation was applied to the control group rats every day with the same method. No gel was applied to the negative control group. As a healthy control group, 7 rats were housed in different cages in the same experimental room without ligature and gel application. On the 8th day, intracardiac blood samples were collected under general anesthesia. Then, euthanasia was performed by cervical dislocation. Appropriately removed gingival tissues were taken into buffer solution for histopathological examinations. IL-1, IL-6, TNF-α and CRP levels were measured in an ELISA device using commercial test kits. Hemogram measurements were performed on a blood count device. The results obtained were evaluated using appropriate statistical methods. . Results: According to the results obtained, it was observed that the mucoadhesive gel containing propolis caused a non-statistical decrease in serum CRP, IL-1, IL-6 and TNF-α levels. Conclusion: According to the results obtained from this study, the application of mucoadhesive gel containing propolis may contribute to the reduction of periodontal inflammation, the prevention of tissue destruction and healing.