Basınç odasının operasyonu esnasında meydana gelen ses şiddetinin ölçümü ve ses şiddetinin basınç odasında görevli sağlık personelinin işitme fonksiyonları üzerine etkisi
The measurement of sound intensity out-chamber during the operation of the hyperbaric chamber and the effect of noise on the hearing functions of the i̇nside attendents and operators
- Tez No: 747903
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYLAN ZAMAN, UZMAN LEVENT YÜCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Deniz ve Sualtı Hekimliği, Marine and Underwater Medicine
- Anahtar Kelimeler: hiperbarik oksijen tedavisi, işitme kaybı, gürültü, ses şiddeti, hyperbaric oxygen therapy, hearing loss, noise, loudness
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Bu çalışmada Türkiye'de bulunan hiperbarik oksijen tedavi merkezlerindeki basınç odalarının bulunduğu alanda, basınç odasının operasyonu sırasında meydana gelen ses şiddeti ölçülerek ve kurumlarda çalışan personelin işitme fonksiyonları üzerine olan etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Araştırmada bulunduğu ortam basıncına göre kalibrasyonu yapılabilen Bruel & Kjaer desibelmetre (ses ölçer) cihazla basınç odasının kompresyon ve dekompresyon aşamalarının tüm süresi boyunca, tedavi derinliğinde ventilasyon açık ve kapalıyken 5'er dakikalık süre boyunca, basınç odasının dışından ses şiddeti ölçümleri yapıldı. Çalışanlara yapılan periyodik muayenelerdeki odyometrik verilerle meydana gelen gürültünün işitme üzerine etkileri değerlendirildi. Çalışmaya dahil olan personeller subgruplara ayrılıp birbirleriyle kıyaslandı. Bulgular: Çalışmaya ülkemizde bulunan hiperbarik oksijen tedavisi uygulanan 41 merkez dahil edilmiştir. Yapılan ölçümlerde ''A'' ağırlıklı ortalama düzeyleri, maksimum gürültü düzeyleriyle ''C'' ağırlıklı tepe değerleri elde edilmiştir. Her merkezde yaklaşık 40 dakikalık ölçüm yapıldı. En yüksek 95,4 dB(A)'lık gürültü yoğunluğu tespit edildi. Çalışanların odyometrik verilerindeki değişime bakılmıştır. Buna göre sağ kulak 4000HZ (p=0,003) frekansında ve SSO kemik yolu odyometrik ölçümlerinde (p=0,044) artış olduğu görülmüştür. Sol kulak odyometrik ölçümlerinde anlamlı değişim saptanmamıştır. Sonuç: Basınç odalarının bulunduğu tedavi merkezleri ve kliniklerde gürültü etkenleri gerek basınç odasının operasyonundan gerekse insan faktöründen kaynaklandığı bilinmelidir. Bu meydana gelen ses şiddeti periyodik olarak ölçülmeli ve periyodik olarak işitme üzerine testler yapılıp risk durumu tespit edilmelidir. HBO tedavisinin uygulandığı klinik veya merkezlerde görevli personeller eğitilmeli, gürültü kaynaklı oluşabilecek hasarlara karşı gerekli tedbirler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In this study, we aimed to evaluate the effect on the hearing functions of the personnel working in the hyperbaric oxygen treatment centers in Turkey by measuring the sound intensity during the operation of the pressure chambers at the site of the pressure chambers. Material and Methods: Sound intensity measurements were made from outside the pressure chamber throughout the entire duration of the compression and decompression stages of the pressure chamber, at the treatment depth with ventilation on and off for 5 minutes, with the Bruel & Kjaer decibel meter (sound meter) device, which can be calibrated according to the ambient pressures. The effects of noise on hearing were evaluated with the audiometric data in the periodic examinations of the employees. The personnel included in the study were divided into subgroups and compared with each other. Results: The study included 41 centers in our country where hyperbaric oxygen therapy is given. Among the measurements made,“A”weighted average levels and maximum noise levels that is“C”weighted peak values were obtained. Approximately 40 minutes of measurements were made in each center and it was determined that the highest noise intensity of 95.4 dB (A) occurred. The change in the audiometric data of the employees was examined. According to this, an increase was observed in the right ear frequency of 4000Hz (p=0.003) and in the SSO bone conduction audiometric measurements (p=0.044). There was no significant change in left ear audiometric measurements. Conclusion: It should be known that noise factors in the treatment centers and the clinics where pressure chambers are located are caused both by the operation of the pressure chamber and the human factors. The periodic measurement of intensity of the sound should be made and periodic hearing tests should be made in order to determine the risks. The personnel working in the clinics or centers where HBO treatment is applied should be trained, and the precautions should be taken against the damages that may occur due to the noise.