Döviz kuru ve altın ile pay senedi arasındaki ilişkinin Kırılgan Beşli ülkeler çerçevesinde incelemesi
An examination of the relationship between exchange rate and gold and stock within the framework of Fragile decimated countries
  1. Tez No: 747980
  2. Yazar: OSMAN ESMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKTUĞ CENK AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kırılgan Beşli, Döviz Kuru, Altın, Pay Senedi Endeksi, Johansen Eşbütünleşme Testi, ARDL-Sınır Testi, Toda- Yamamato Nedensellik Testi, Fragile Five, Exchange Rate, Gold, Stock Index, Johansen Cointegration, (ARDL)-Bounds Cointegration Test, Toda-Yamamoto Causality Test
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada döviz kuru ve altın fiyatları ile seçilmiş pay senedi endeks fiyatları arasındaki ilişki 2017 yılında Standard and Poor's (S&P) tarafından belirlenen Kırılgan Beşli (KB) ülkeleri (Türkiye, Arjantin, Pakistan, Mısır, Katar) kapsamında incelenmiştir. KB ülkelerinin ABD dolar kuru (USD/TL, USD/ARS, USD/PKR, USD/EGP, USD/QAR) ve spot altın fiyatları (XAU/TRY, XAU/ARS, XAU/PKR, XAU/EGP, XAU/QAR) ile pay senedi endeks fiyatları (BİST 100, S&P MERVAL, KARACHİ100, EGX30, DOHA QSI) arasında uzun dönemli ilişkinin var olup olmadığı Johansen Eşbütünleşme ve Gecikmesi Dağıtılmış Otoregresif Modeli (ARDL)-Sınır testi ile sınanmış, kısa dönemli ilişkinin varlığı ise sıradan en küçük kareler yöntemi (OLS) ile analiz edilmiştir. Son olarak ortaya koyulan ilişkilerin yönü Toda- Yamamato Nedensellik testi ile belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between exchange rate, (USD/TL, USD/ARS, USD/PKR, USD/EGP, USD/QAR) gold prices (XAU/TRY, XAU/ARS, XAU/PKR, XAU/EGP, XAU/QAR) and selected stock index prices (BİST 100, S&P MERVAL, KARACHİ100, EGX30, DOHA QSI) were examined within the scope of Fragile Five countries (Turkey, Argentina, Pakistan, Egypt, Qatar) determined by Standard and Poor's in 2017. Futhermore, whether there is a long-term relationship between the US dollar exchange rate and spot gold prices of KB countries and stock index prices was tested with the Johansen Cointegration and (ARDL)-Bounds Cointegration test, and the existence of a short-term relationship was analyzed with Ordinary Least Squares (OLS). Finally, the direction of the relationships revealed were determined by the Toda-Yamamoto Causality test.