Investigating seismic and energy retrofitting by implementing innovative materials and techniques for masonry buildings
Yığma yapılar için yenilikçi malzeme ve teknikler kullanarak yığma yapıların sismik ve enerji güçlendirmesinin araştırılması
  1. Tez No: 748273
  2. Yazar: HAMZA TAHAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İDRİS BEDİRHANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yığma binalar, Sismik güçlendirme, Enerji güçlendirme, Tekstil takviyeli harç, (TRM), Eğilme kapasitesi, Isı yalıtım paneli, Sonlu elemanlar analizi, Masonry buildings, Seismic retrofitting, Energy retrofitting, Textile-reinforced mortar (TRM), Flexural capacity, Thermal insulation panel, Finite element analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Yığma yapılar, eski uygarlıkların kültürel ve mimari eserlerinin izlerini taşımaktadır. Bazı yığma yapılar insanlar için önemli bir tehlike olarak kabul edilirler çünkü depremlere maruz kaldıklarında. Yıkıldıkları görülmektedir ve dolayısı ile bir çok yığma yapının deprem performanslarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Diğer yandan, karbon ayak izimizi ve termal enerji tüketimimizi azaltmak için artan bir ihtiyaç olmasından dolayı bu yapıların enerji tüketimim açısından da performanslarının iyileştirilmesi gereklidir. Bu nedenle bu çalışmada, sismik ve enerji güçlendirmeyi birleştirmek için tekstil takviyeli harç (TRM) ve ısı yalıtımı ile güçlendirilen yığma duvarların davranışı araştırılmıştır. Bu amaçla, literatürde mevcut araştırmacılar tarafından geliştirilmiş iki denklem kullanılarak, güçlendirilmiş duvarlarının düzlem dışı eğilme kapasitelerini tahmin etmek için analitik çalışma gerçekleştirilmiştir. Kabul edilen denklemlerin doğruluğu, literatürden toplanan 108 TRM ile güçlendirilmiş duvardan oluşan bir veri tabanından ilgili deneyselsonuçlarla denklem sonuçlarının karşılaştırılmasıyla değerlendirilmiştir. Ayrıca, TRM sistemleri ve ısı yalıtım paneli (TIP) uygulamasıyla yığma duvarların sismik ve enerji güçlendirmesi için sonlu elemanlar (FE) modelinin geliştirilmesi araştırılmıştır. Sonlu elemanlar yöntemi ile yığma duvarlar için sismik ve enerji güçlendirmesi için TRM ve ısı (TIP) beraber uygulanarak sayısal bir yöntemin geliştirilmesi araştırılmıştır. FE analizi yoluyla beş parametre araştırılmıştır: kontrol numunesi olarak donatısız duvar; TIP olmadan duvarın her iki tarafına sadece TRM kompozit yapıştırılmıştır; hem TRM hem de TIP duvarın her iki tarafına yapıştırılmıştır; TRM olmadan duvarın her iki tarafına sadece TIP uygulanmıştır; hem TRM hem de TIP duvarın sadece bir tarafına uygulanmıştır. Analitik sonuçlar, literatürde FRP ile güçlendirilmiş unreinforced masonary (URM) duvarlarının kapasitesini tahmin etmek için geliştirilen denklemin, TRM ile güçlendirilmiş URM duvarlarının kapasitesini tahmin etmek için kabul edilebilir sonuçlar sağladığını göstermektedir. FE yönteminin sonuçları, daha önceyapılan çalışmaların sonuçlarıyla uyumludur.
Özet (Çeviri)
Unreinforced masonry buildings bear traces of previous civilisations' cultural and architectural monuments. They are considered a significant danger to humans because they have been proven to fail when exposed to earthquakes. In addition, there is a rising necessity to reduce our carbon footprint and thermal energy consumption. So, the behaviour of masonry walls retrofitted with textile-reinforced mortar (TRM) and thermal insulation to combine seismic and energy retrofitting has been investigated. For this purposes, analytical work has been implemented using two equations developed by authors in the literature to estimate the out-of-plane maximum resisting bending moment of retrofitted masonry walls. The accuracy of the adopted equations has been evaluated by comparison of the results of equations with corresponding experimental results from a database comprising 108 TRM-strengthened walls collected from the literature. In addition, the development of finite element (FE) model has been investigated for seismic and energy retrofitting of masonry walls through the application of the TRM systems and thermal insulation panel (TIP). In addition, the development of a numerical method has been investigated through the application of the TRM systems and thermal insulation panel (TIP) for seismic and energy retrofitting for masonry walls by the finite element (FE) method. Five parameters have been investigated through FE analysis: unreinforced masonry wall as control specimen; only TRM composite has been bonded to both sides of the wall without TIP; both TRM and TIP have been bonded to both sides of the wall; only TIP has been implemented to both sides of the wall without TRM systems; both of TRM and TIP have been applied to only one side of the wall. The analytical results indicate that the equation developed in the literature to predict the capacity of FRP-retrofitted URM walls provides acceptable results to predict the capacity of TRM-retrofitted URM walls. The results of the FE method agree with the results of the previous studies.