Appearances of trauma in contemporary western novels: Kazuo Ishiguro and Jonathan Safran Foer
Çağdaş batı romanında travmanın görünümleri: Kazuo Ishiguro ve Jonathan Safran Foer
- Tez No: 748282
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ASYA ALTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, American Culture and Literature, Western Linguistics and Literature, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Amerikan Edebiyatı, travma teorisi, edebi travma teori, kültürel travma, kolektif hafıza, bireysel hafıza, travma edebiyatı, travma romanı, travmatik kurgu, TSSB, American literature, trauma theory, literary trauma theory, cultural trauma, collective memory, individual memory, literature of trauma, traumatic novel, trauma fiction, PTSD
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez travma teorisine ve onun kültürdeki, toplumdaki ve edebiyat alanındaki yerine odaklanacaktır. Travma çalışmaları, tarihinin başlangıcından beri tartışmalı bir konu olduğundan, birçok farklı disiplinden insanı kendisine çekmiştir. Tren kazalarıyla ve bir akıl hastanesindeki tiyatrovari derslerle başlayan bu yolculuk, günümüzde beşeri bilimler alanında hala devam etmektedir. Kolektif felaketler yaşanmaya devam ettikçe, travma çalışmaları sosyolojiye kaymaktadır. Bir zamanlar bireye özgü olan sorunlar, artık toplumsal sorun olmaktadır. Her bireyin ve her toplumun yaşanan kolektif travmaya tepkisi farklıdır. Bu nedenle, bu tez iki farklı arka plandan ve milliyetten gelen iki farklı yazarın bireysel ve kültürel travmalara odaklandığı iki farklı romanını inceleyecektir. Bir Amerikalı yazar olan Jonathan Safran Foer'in Extremely Loud & Incredibly Close romanı küçük bir çocuğun ve ailesinin ve aynı zamanda Amerikan halkının 11 Eylül terörist saldırılarının acısıyla başa çıkmalarını işlerken, Japon asıllı İngiliz romancı Kazuo Ishiguro'nun romanı The Buried Giant yaşanan acılardan sonra toplumun ve bireylerin bu acılarla nasıl başa çıktıkları ve toplumsal ve bireysel hafızanın nasıl işlediğini tarif etmektedir. Bu romanlar edebiyatta travmayı temsil etmek için kullanılan anlatım teknikleri ve araçları ve bağlamsal elementlerin kullanımlarına göre analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis will focus upon the trauma theory and its place in culture, society and literary area. Being a controversial topic since the beginning of its studies, trauma has always lured people from different disciplines. The journey, that has begun with train accidents and theatrical lessons in an asylum, still continues in humanities departments, nowadays. As collective catastrophies continue to happen, trauma studies shift to sociology. Once being the concern of particular individuals, trauma now becomes an issue of societies. The reactions of each individual and society vary. Therefore, this thesis will examine two diffent novels, by two authors from different backgrounds and nationalities, which focus on individual and cultural traumas. While American author Jonathan Safran Foer's novel Extremely Loud & Incredibly Close deals with the coping of a young boy and his family, as well as the American people, with the pain of the September 11 terrorist attacks, British of Japanese descent novelist Kazuo Ishiguro's novel The Buried Giant describes how society and individuals cope with a great pain and how collective and individual memory process it. The novels will be analysed according to the usage of tecniques and narrative devices and contexual elements in order to represent trauma in literature.