Prostat kanseri hücrelerinde centella asiatica'nın hücre ölümü üzerine etkileri
Effects of centella asiatica on cell death in prostate cancer cells
- Tez No: 748300
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Hücre Ölümü, Prostat Kanseri, Apoptoz, Centella asiatica, Dosetaksel, Cell Death, Prostate Cancer, Apoptosis, Centella asiatica, Docetaxel
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji ve Kanser Biyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Bu araştırma prostat kanseri hücrelerinde Centella asiatica'nın hücre ölümü üzerinde etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, DU145 hücre hattı üzerinde Centella asiatica'nın hücre ölüm etkinliğini ölçmek üzere yapıldı. Çalışmamızda prostat kanserinde tedavisinde kullanılan dosetaksel ajanının hücre ölüm etkinliği ve Centella asiatica ile olan kombinasyonu halinde meydana gelebilecek etkileri de analiz edildi. Dosetaksel ve Centella asiatica için MTS/PMS analizi yapılarak hücre canlılığı ve doz belirlemesi yapıldı. Daha sonra hücre ölüm yollarından biri olan apoptozun erken evresinde meydana gelen membran değişimini analiz etmek için Anneksin-V yöntemi kullanıldı. Kontrol, dosetaksel, Centella asiatica ve kombinasyon grupları prostat kanseri hücre hattı (DU145) ile muamele edildi ve üç tekrarlı olarak Muse Cell Analyzer cihazı ile analiz edildi. Canlılık ve ölüm oranları yüzdesel olarak SPSS programı ile aritmetik ortalamaları alınarak grafik haline getirildi. Bulgular: Araştırmamızda Centella asiatica'nın hücre canlılığı üzerindeki etkisi diğer gruplara göre önemli ölçüde bir fark oluşturmamıştır. Erken apoptozda Centella asiatica grubu kontrol grubuna göre yaklaşık üç kat, kombinasyon grubu ise yaklaşık iki kat artış göstermiştir. Geç apoptozda Centella asiatica grubu kontrol grubuna göre önemli bir oranda artış gösterirken kombinasyon grubu yaklaşık iki kat artış göstermiştir. Toplam apoptozda ise Centella asiatica ve kombinasyon grupları kontrol grubuna göre iki katından daha fazla bir artış göstermiştir. Sonuç: Bu çalışmada Centella asiatica'nın prostat kanseri hücrelerinde güçlü apoptoz uyaranı olduğu ve diğer kemoterapötiklerle kombine edilmesi halinde hücre ölümünü kuvvetli bir şekilde arttıracağı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This research was carried out to examine the effect of Centella asiatica on cell death in prostate cancer cells. Material and Methods: The research was carried out to measure the cell death efficiency of Centella asiatica on the DU145 cell line. In our study, the cell death efficiency of the docetaxel agent used in the treatment of prostate cancer and the effects that may occur in combination with Centella asiatica were also analyzed. Cell viability and dose were determined by MTS/PMS analysis for docetaxel and Centella asiatica. Then, the Annexin-V method was used to analyze the membrane change occurring in the early stage of apoptosis, one of the cell death pathways. Control, docetaxel, Centella asiatica and combination groups were treated with the prostate cancer cell line (DU145) and analyzed in triplicate with the Muse Cell Analyzer. Vitality and mortality rates were graphed as percentages by taking their arithmetic averages with the SPSS program. Results: In our study, the effect of Centella asiatica on cell viability did not differ significantly compared to other groups. In early apoptosis, Centella asiatica group increased approximately three times compared to the control group, and the combination group increased approximately two times. In late apoptosis, the Centella asiatica group showed a significant increase compared to the control group, while the combination group increased approximately twice. In total apoptosis, Centella asiatica and combination groups showed an increase more than two times compared to the control group.. Conclusion: In this study, Centella asiatica was found to be a potent apoptosis stimulant in prostate cancer cells and would strongly increase cell death when combined with other chemotherapeutics.