Prematür olmayan yenidoğanlarda aminoglikozid kullanımın ileri dönemde işitme üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of aminoglycoside use on hearing in the advancedperiod in non-premature newborns
  1. Tez No: 748321
  2. Yazar: EMRE ERTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. BİLGE ALDEMİR KOCABAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Aminoglikozid Gentamisin, Geç Dönem, Ototoksisite, OAE, Neonatal, Aminoglycoside, Late Period, Ototoxicity, OAE, Newborn
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Prematür Olmayan Yenidoğanlarda Aminoglikozid Kullanımın İleri Dönemde İşitme Üzerine Etkisinin Araştırılması Giriş: Evrimsel açıdan kulak, vücudun en önemli uyarı algılayıcısını temsil eder ve bu işlevi sosyal iletişimdeki temel rolüyle birleştirir. İşitme kaybının tespiti çocuğun sosyal gelişimi için çok önemlidir. Amaç: Çalışmamızdaki amacımız ek risk faktörü olmayan hastalarda yenidoğan döneminde gentamisin kullanımının geç dönemde işitme kaybı üzerinde etkisinin olup olmadığını göstermektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 1 Ocak 2018 tarihi ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında, birinci katılımcı grubunda Antalya Eğitim Araştırma Hastanesinde doğmuş ve Yenidoğan Yoğunbakım Ünitemizde (YDYBÜ) yatmış aminoglikozid grubu antibiyotik alan 67 adet hasta (%50) dahil edilmiştir. İkinci katılımcı grubunda ise YDYBÜ'de yatıp antibiyotik almayan 22 katılımcı (%16) ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğimize ayaktan başvuru yapıp aminoglikozid grubu antibiyotik kullanım anamnezi olmayan 45 çocuk (%34) dahil edilmiştir. Tüm katılımcıların değerlendirilme yaşı 24- 48 ay aralığında olacak şekilde seçilmiştir. Çalışmaya toplam 134 çocuk dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan 134 katılımcıya koklear kaynaklı işitme kayıplarında işitmenin değerlendirilmesi için önerilen yöntemlerden biri olan Distorsiyon Ürünü Otoakustik Emisyon (DPOAE) tekniği uygulandı. Katılımcılara DPOAE testinden kaldıysa bu testin yalancı negatif sonuçlarını dışlamak için Timpanogram yapıldı. Bulgular: Çalışmada DPOAE uygulananların birinci gruptaki antibiyotik almış olan hastalar arasından iki hasta DPOAE testini geçemedi. Bu hastalara Timpanogram yapıldı ve DPOAE'dan geçemeyen kulaklarda orta kulak effüzyonu tespit edildi. Antibiyotik almayan hastalardan 3 hasta DPOAE testinden kaldı. Bu hastalara da Timpanogram yapıldı ve onlarda da DPOAE'dan kalan her bir kulakta orta kulak effüyonu tespit edildi. Orta kulak effüzyonu olmayıp DPOAE için optimum şartları sağlayan hastaların her iki kulağı da işitme testinden geçti (%100). Aminoglikozide bağlı bir işitme kaybı tespit edilemedi (p >0.05) . vii Sonuç: Ek risk faktörü olmayan yenidoğan hastalarda uygun doz ve sürede gentamisin kullanımı belirgin işitme kaybına neden olmamakla birlikte aminoglikozid grubu antibiyotik kullanım hikayesi olan hastalar uzun süreli ve dikkatli değerlendirmeye tabi tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of the Effect of Aminoglycoside Use on Hearing in the Advanced Period in Non-Premature Newborns Objective: In this study, we aimed to evaluate whether the use of gentamicin in the neonatal period has an effect on hearing loss in the future in patients without any risk factors. Materials and methods: The first group consisted of 67 newborns (%50) who were born in Antalya Training and Research Hospital and were hospitalized in our Neonatal Intensive Care Unit (NICU), receiving aminoglycoside group antibiotics between January 1, 2018, and December 31, 2019. The second group consisted of 22 participants (16%) who were hospitalized in the NICU and did not receive any antibiotics, and 45 children (34%) who applied to our Child Health and Diseases Outpatient Clinic and did not have a history of using aminoglycoside antibiotics. The evaluation age of all participants was determined to be in the range of 24-48 months. A total of 134 children were enrolled in the study. Distortion Product Otoacoustic Emission (DPOAE) technique, which is one of the recommended methods in order to evaluate cochlear-associated hearing loss, was applied to all participants. If they failed the DPOAE test, a tympanometry test was performed to exclude false-negative results of this test. Among the patients who implemented DPOAE, two patients did not pass the DPOAE test. Tympanometry test was performed on these patients and middle ear effusion was detected. Of the patients who did not receive any antibiotics, 3 patients failed the DPOAE test and, tympanometry test revealed middle ear effusion in failed ears. Patients with no middle ear effusion and, met the optimum conditions for DPOAE passed the hearing test (100%) in both ears. No association was found between aminoglycoside use and hearing loss (p >0.05). Results: Although the use of gentamicin at the appropriate dose and duration in newborn patients without additional risk factors does not cause significant hearing loss, patients with a history of aminoglycoside antibiotic use should be considered long-term and subtle effects.