Influence of reinforced column details on building collapse envelope
Betonarme kolon detaylarının bina göçme zarfı üzerindeki etkisi
- Tez No: 748452
- Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ BİNİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme, Kolonlar, Bina Göçme Zarfı, Progresif Göçme, Reinforced Concrete, Columns, Building Collapse Envelope, Progressive Collapse
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bina göçme zarfları, betonarme binaların yük taşıma ve deformasyon kapasitelerini ve performans ilintili bu iki tür değer arasındaki ilişkiyi ortaya koymak için kullanılan, basit ancak güvenilir veri temsilleri olarak tanımlanabilir. Bu zarflar, temsil ettikleri binaların yapısal parametrelerinde ayarlamalar yapıldığında değişiklikler sergilemektedir. Bu araştırmayla, betonarme kolon özelliklerinin bina göçme zarfları üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. Belirli bir deprem olayının gerçekleşmesinin ardından orta düzeyde hasar görmüş ve progresif göçme riski altında bulunan iki ayrı beş katlı konut tipi binanın sayısal modelleri oluşturulmuş ve beton basınç dayanımı, kat sayısı, etriye aralığı ve boyuna donatı çeliği oranı değerleri değiştirilerek bu modellerin varyantları oluşturulmuştur. Bu modellerin analizlerinden elde edilen sonuçlar, karşılık gelen bina göçme zarflarının kurulması için kullanılmıştır. Elde edilen zarflar, gerçekleştirilen parameter değişikliklerinin etkilerini incelemek amacıyla kendi aralarında karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonuçları, varyantların analizleri aracılığıyla test edilen dört parameter grubunun, bina göçme zarfları üzerinde, mevcut betonarme kolon tasarım ve değerlendirme prosedürlerini iyileştirmek için yararlanılabilecek tutarlı etkilere sebep olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Building collapse envelopes are simple yet reliable data representations used for depicting load-carrying and deformation capacities of reinforced concrete buildings and the relationship of these two types of performance-related quantities. These envelopes exhibit variations when structural parameters of the buildings they represent are tweaked. This study is intended to investigate the influence of reinforced concrete column details on building collapse envelopes. Numerical models of two five-story residential buildings light-to-moderately damaged and under the risk of progressive collapse after an earthquake event are created, and variants of these models are prepared by changing compressive concrete strength, floor number, stirrup spacing and longitudinal steel reinforcement ratio values. Results obtained by the analyses of these models are employed to construct corresponding building collapse envelopes. These envelopes are compared among themselves to examine the impacts of introduced parameter changes. Comparisons revealed that the four groups of parameters tested with the analyses of variants introduce consistent impacts to building collapse envelopes and these impacts could be further investigated for improving available reinforced concrete column design and assessment procedures.