Çagdaş Türk heykel sanatı bibliyografyası
Bibliography of contemporary Turkish sculpture art summary
  1. Tez No: 748494
  2. Yazar: SONGÜL ŞİRİN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLCAN BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Bibliyografya, Heykel, Kamusal Alan, Heykelde Biçim ve Form, Heykelde Hareket ve Boşluk, Bibliography, Sculpture, Public Space, Form and Shape in Sculpture, Movement and Environment in Sculpture
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Işık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Kuramı ve Eleştiri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 633
Özet
Bakır, tunç, ahşap, taş, toprak vb. farklı malzemelerden meydana getirilen üç boyutlu formlar bütünü olan heykel, insanın yaratma dehasını ortaya koyan en bilgece buluşudur. Heykeller döneminin inançlarını, kültürünü, siyasi yapısını, geleneklerini, göreneklerini aktaran bu sanat dalı, hakkında yüzlerce çalışma yapılmış, hala da yapılmaya devam ediyor. Tarih boyunca her kültürde çeşitli ve farklı biçimlerde ortaya çıkmış olan heykel sanatı hakkında yapılan çalışmaların bir dönemini bir arya getirerek bu alandaki çalışmalara katkı olacağı düşüncesindeyim.“Çağdaş Türk Heykel Sanatı Bibliyografyası”konulu tez çalışmasında, 1988-2022 yılları arasını kapsayan heykel başlığı altında, Yükseköğretim Kurulu sayfasında yayınlanan tezlerin toplamını konu alan bibliyografya çalışmasını içermektedir. Çalışmanın temel amacı, araştırma yapan kişilerin heykel başlığı altında günümüze kadar yayınlanan tezlerin ve içeriklerinin derlenip tek çalışma altında toplanması ve sonraki araştırmalara rehberlik etmesi düşüncesi olmuştur. Hazırlanan bu tez tarama çalışmasında bugüne kadar yayınlanmış olan 602 tez tespit edilmiştir. Bu tezlerin 38'si doktora, 68'i sanatta yeterlik, 496'sı ise yüksek lisans tezinden oluşmaktadır. Çalışma, altı bölüm başlığı altında tamamlanmıştır. Sırasıyla heykel sanatı, doktora tezi, sanatta yeterlik ve yüksek lisans tezleri, yöntem ve sonuç şeklinde sıralanmıştır. Her tez çalışması kendi içerisinde incelenirken bir künye oluşturulmuştur. Tezin adı, kayıt numarası, yazarı, danışmanı, yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik olarak ayrılması, yazılma yılı, hangi üniversite bünyesinde yazıldığı, bağlı bulunduğu enstitü, bölümü, yayınlanma dili, basım şekli, yazım şekli, sayfa sayısı, kullanılan anahtar kelimeler ve yöntem başlıklarına yer verilmiştir. Tezin amacı ve özet kısımları incelenmiş ve künyesi tamamlanmıştır. Tez çalışması doktora, sanatta yeterlik ve yüksek lisans olarak bölümlere ayrılarak, 1988 yılından günümüze kadar gelen bir tarih sıralaması ile dizilmiştir. Bu dizim sağlandıktan sonra, raporlama yapılarak veriler değerlendirilmiş, grafiklere dökülmüştür. Ortaya çıkan veriler, tezlerin yıllara göre, tezlerin dillere göre, tezlerin alanlarına göre, tezlerin yöntemlerine göre, tezlerin konularına göre başlıkları altında grafiklere dökülmüştür. Bu tez çalışması, heykel alanında yapılacak olan araştırmalarda, kaynak oluşturmasında yardımcı olabileceği, araştırmalara kısa yoldan kaynaklık edeceği düşüncesi ile konu edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Copper, bronze, wood, stone, earth, etc. Sculpture, which is a set of three-dimensional forms made of different materials, is the wisest invention of man that reveals his creative genius. Hundreds of studies have been made about this branch of art, which conveys the beliefs, culture, political structure, traditions and customs of the sculpture period, and many more studies still continue to be done. In believe, studies on the art of sculpture, which have emerged in various and different forms in every culture throughout history, will contribute to bringing together a period of studies on the subject. The thesis study on“Contemporary Turkish Sculpture Art Bibliography”,covering the years 1988-2022 with the title of sculpture, consists of bibliography study that covers the total of the theses published on the page of the Council of Higher Education. The main purpose of the study was the idea of compiling the theses as well as their contents published under the title of sculpture, collecting them in a single study, in an attempt to guide the subsequent researches. In this thesis screening study, 602 theses published have been identified so far. Of these theses, 38 are doctoral, 68 are proficiency in art, and 496 are the master's theses. The study has been compiled under title of six main chapters of sculpture art, doctoral thesis, proficiency in art, master thesies and methods and results. While each thesis work is examined within itself, a bibliography has also been created. The name of the thesis, registration number, author, advisor, postgraduate, doctorate and proficiency in arts, the year of it was written, the establishement the study was undertaken, the institute it is affiliated with, the department, the language of publication, the number of pages, the keywords used, and method headings. The aim and abstract parts of the thesis have been examined and its tagline has been completed. The study has been divided into components as doctorate, proficiency in art and master's degree, and arranged in chronological order from 1988 to the present. Following the syntax the resulting data were graphed under the titles of the theses according to their years, the languages​​, the fields, the methods and the topics of the theses. This thesis has been the subject of the study with the idea that it can help in providing a resource in future studies of sculpture, and that it will be a useful source for the researches.