'Genç etkinlik sergilerinin' çağdaş Türk sanatı içerisindeki yeri ve önemi
The place and importance of 'young activity exhibitions' in contemporary Turkish art
  1. Tez No: 893160
  2. Yazar: FATMA KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Genç Etkinlik Sergileri, Sergi, Resim, Enstalasyon, Heykel
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
“Genç Etkinlik Sergilerinin”Çağdaş Türk Sanatı İçerisindeki Yeri ve Önemi başlıklı çalışmada sergilerin hangi temalar ya da konu üzerinden düzenlendiği, bu sergilere katılan sanatçıların kimler olduğu, sergilerde yer alan eserlerin ele alınış biçimi ve çağdaş sanat ortamında genç etkinlik sergilerinin rolünün ne olduğu saptanmıştır. UPSD tarafından 1995-2021 yılları arasında toplam dokuz genç etkinlik sergisi düzenlenmiştir. Toplam dokuz sergi alt başlıklar altında kendi içerisinde değerlendirilmiştir. 1995-1998 yılları arasında ilk dört sergi düzenlenmiştir. Bu ilk dört sergide resim, heykel, seramik, enstalasyon, performans, video sanatı, gibi farklı disiplinler bir arada sergilenmiştir. Bu ilk dört sergi seçici bir kurulun bulunmadığı jürisiz bir biçimde düzenlenerek İstanbul merkezli olmak üzeri çevre şehirlerden mezun olmuş ya da eğitimine devam eden birçok genç sanatçı katılımıyla gerçekleşmiştir. Genç Etkinlik 4 sergisinden sonra uzunca bir süre düzenlenmeyen sergiler 2011 yılından itibaren düzenlenmeye başlamıştır. 2011-2021 yılları arasında düzenlenen bu sergilerde ise jürili seçici bir kurulun bulunduğu bir biçimde düzenlenmiştir. 2000'li yıllarda düzenlenen bu genç etkinlik sergilerinde de resim, heykel, seramik dijital sanat gibi çağdaş sanat alanından eserler sergilenmiştir. Sanatçılarla yapılan görüşmeler sonucunda bu genç etkinlik sergilerinin, genç sanatçıyı destekleyen, tanıtan, sanat eserlerini özgürce sergileme imkanı sağlayan önemli bir platform olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
A study is titled The Place and importance of“Young Activity Exhibitions”in Contemporary Turkish Art, it was determined on which themes or subjects the exhibitions were organized, who the artists participating in these exhibitons were, handled and in the contemporary art what the role of young activitiy exhibitions was enivronment. UPSD organized a total of nine youth activity exhibitions between 1995 and 2021. A total of nine exhibitions were evaluated under sub-headings. In the years 1995-1998 the first four exhibitions were realized. In these first four exhibitons, different disciplines such as painting, sculpture, ceramics, installation, performance and video art were exhibited together. These first four exhibitions were organized whitout a jury, without the presence of a selection committee, with the participation of many young artists who graduated or contineud their education from İstanbul and surrounding towns. The exhibitions, which were not organized for a long time after the young activitiy 4 exhibition, have started to be organized since 2011. These exhibitions, organized in 2011-2021 were organized with a jury selection committee. In these young activity exhibitions organized in the 200s, Works in the field of contemporary art such as painting, sculpture, ceramics and digital art were exhibited. As a result of the interviews with the artists, it was understood that these young activity exhibitions are an important platform that promotes young artists an allows them to exhibit their artworks freely. Keyword: Young Event Exhibitions; Exhibition, Painting; Installation, Sculpture