Çağdaş Türk ve Irak heykellerinde çevre mekan ilişkisi
The relationship between environment and space in contemporary Turkish and Iraq sculpture
  1. Tez No: 617612
  2. Yazar: SAMER ALTAİE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BULAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş Türk Heykel Sanatı, Çağdaş Irak Heykel Sanatı, Çevre Mekân İlişkisi, Contemporary Turkish Sculpture Art, Contemporary Iraqi Sculpture Art, Environment-Space Relationship
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada XX. Yüzılın ilk çeyreği, sonrası ve günümüz çağdaş Türk ve Irak heykel sanatının heykel ve çevre ilişkisi ele alınmıştır. Sanatçıların kentin meydanların da heykel ve çevre bağlamı, doğrusunda bir çağdaş biçimler yorumlanmıştır. Geçmiş kültürlerden yola çıkarak yorumlanarak kurgulamışlardır. Çağdaş Irak heykel sanatı geçen yüzyılılın ortalarından itibaren, gelişerek içinde kazanıp çağdaşlarıyla boy ölçüşecek duruma gelmişlerdir. Çağdaş Türk ve Irak heykel sanatcısının çevresel heykel bağlamında Arupalı çağdaşlarıyla kıyaslandığında, XX yüzyıla damgasını vuran yapıtlar ortaya koymuş oldukaları görülür. Modernnizmin Türk ve Irak heykel sanatının biçimlenmesinde çok etkisinin olduğunun ileri sürmek mümkündür. Heykel ve çevre bağlamında Türk ve Irak Heykel sanatı XX. Yüzyılın ilk yarısından itibaren ülkenin kentsel alanlarında yoğun şekilde varlıklarını gösterdiklerine sahit olunmaktadı.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between sculpture and environment of ontemporary Turkish and Iraqi sculpture in the first quarter of the 20th century and beyond is discussed. Artists' sculpture and environmental context in the city's squares was interpreted in a contemporary forum. They are construct based on their history and culture. Contemporary Iraqi art has evolved since the middle of the last century and won over the century to compete with its contemporaries. Contemporary Turkish and Iraqi sculptor compared to European contemporaries in terms of environmental sculpture, it is seen that they produced works that left their mark on the 20th century. It is possible to argue that modernism has a great influence on the shaping of Turkish and Iraqi sculpture. In the context of sculpture and the environment, Turkish and Iraqi sculpture art has been witnessing their existence in the urban areas of the country since the first half of 20th century.