Nesne ilişkileri ile empati ve zihin kuramı arasındaki ilişkide narsisizmin aracı rolü
The mediating role of narcissism in the relationships between object relations, empathy and theory of mind
  1. Tez No: 748513
  2. Yazar: MERVE HAZAL DEVELİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL ERDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Empati, Zihin kuramı, Nesne ilişkileri, Narsisizm, Empathy, Theory of mind, Object relations, Narcissism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Işık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmanın ana amacı, bireylerde nesne ilişkileri ile empati ve zihin kuramı arasındaki ilişkileri ve bu ilişkilerde narsisizmin aracı rolünü incelemektir. Çalışma 18-45 yaş aralığında, normal popülasyondan seçilmiş 409 katılımcı ile yürütülmüştür. Veri toplama aşamasında katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu, Bell Nesne İlişkileri ve Gerçeği Değerlendirme Ölçeği, Patolojik Narsisizm Ölçeği, Kişilerarası Tepkisellik İndeksi ve Gözlerden Zihin Okuma Testi online form şeklinde verilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular SPSS (Statistical Package for Social Sciences) v.26.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Cinsiyetler arası farkları belirlemek için bağımsız gruplar t-testi; empati, zihin kuramı, nesne ilişkileri ve narisisizm arasındaki ilişkileri incelemek için Pearson korelasyon analizi ve doğrusal regsesyon analizi; son olarak aracı etki analizi için PROCESS eklentisi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda nesne ilişkileri ile empati arasındaki ilişkide narsisizmin tam aracı rolü olduğu görülse de nesne ilişkileri ile zihin kuramı arasındaki ilişkide narsisizmin aracı bir rol üstlenmediği bulunmuştur. Bulgular, nesne ilişkileri ve empati arasındaki ilişkinin narsisizm ile sağlandığını göstermekte olup narsisizmin bu ilişki için önemini vurgular niteliktedir. Son olarak, araştırmanın bulguları ilgili literatür çerçevesinde tartışılmış, çalışmanın sahip dolduğu sınırlılıklarla birlikte gelecek çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the mediating role narcissism in the relationships between object relations, empathy and theory of mind. The study was conducted with 409 participants selected from the normal population, between the ages of 18-45. During the data collection phase, the Sociodemographic Information Form, Bell Object Relations and Reality Testing Scale, Pathological Narcissism Scale, Interpersonal Reactivity Index and Reading the Mind in the Eyes Test were given as an online form. The data were analyzed by using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) v.26.0 program. Independent groups t-test was used to determine the differences between genders; Pearson correlation analysis and linear regression analysis were used to examine the relationships between empathy, theory of mind, object relations and narcissism; and finally, the PROCESS extension was used for mediation analysis. Although narcissism did not have a mediating role in the relationship between object relations and theory of mind, the results showed that narcissism did have a mediating role in the relationship between object relations and empathy. The findings showed that the relationship between object relations and empathy is provided by narcissism; and emphasizing the importance of narcissism iteratü relationship. Finally, the findings were discussed in the light of the relevant iteratüre, the limitations of the study and suggestions for future studies were stated.