Sergi tasarımının dijitale doğru evrimleşen görsel öğeleri ve deneyimi
Visual elements of exhibition design evolving towards digital and experience
- Tez No: 748517
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR YELMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Müzecilik, Fine Arts, Museology
- Anahtar Kelimeler: Sergi, Sergileme Tasarımı, Dijital Sergileme, Exhibition, Display Design, Digital Display
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Sergi ve sergileme tasarımı yüzyıllardır süre gelen bir anlayış olup her zaman toplumda yer bulmuş ve insanların saygı duyup son derece önem verdiği alanlardan biri olmayı başarmıştır. Gelişen teknoloji ile dijitalleşme çağının başlaması, sergileme tasarımını da etkileyerek yeni bir boyut kazandırmıştır. Sergileme tasarımında kullanılan dijital ögeler izleyici ve sergi arasındaki bağı arttırmakta ve en önemlisi ise sınırları ortadan kaldırmaktadır. Dijital sergiler sayaesinde farklı din, dil, ırk veya yaşantıya sahip olan izleyiciler çevrimiçi platformlar üzerinden farklı kültürlerin öne çıkan değerlerini ve sergilerini inceleyebilme imkânına sahip olmaktadır.“Sergi Tasarımının Dijitale Doğru Evrimleşen Görsel Öğeleri ve Deneyimi”adlı tez çalışmasında da serginin teknoloji ile dijital dünyadaki konumunu, teknolojinin sergi ve sergileme alanındaki büyük etkisini ve bununla birlikte gelişmesini ele almıştır. Bu çalışmada, dijital sergi tasarımları kapsamında araştırmalar, teknoloji ve sergileme etkileşimine bağlı olarak dijital sergilemelerde sunum tekniklerinin çeşitliliği birkaç örnek ile aktarılmıştır. Genel olarak bakıldığı zaman bu tez çalışmasında: Sergileme, dijital sergi tasarımı ve bilgi aktarımı konuları üzerine araştırmalar yapılmıştır. Ayrıca tezin son bölümünde tarihin önemli figürlerinden biri olan Galata'yı ele alan bir proje;“Galata'da Üç Dönem”adı altında iletişim, grafik tasarım ve bilgilendirme tasarımı temel alınarak bir dijital sergi projesi hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Exhibition and exhibition design is an understanding that has been going on for centuries and has always found a place in society and has managed to become one of the areas that people respect and attach great importance to. The beginning of the digitalization era with the developing technology has also affected the exhibition design and added a new dimension. The digital elements used in the exhibition design increase the bond between the audience and the exhibition, and most importantly, they remove the borders. Thanks to the digital exhibitions, viewers of different religions, languages, races or lives have the opportunity to examine the prominent values and exhibitions of different cultures through online platforms. In this thes titled“Visual Elements of Exhibition Design Evolving Towards Digital and Its Experience”, he discussed the position of the exhibition in the digital world with technology, the great impact of technology in the field of exhibition and exhibition and its development along with it. In this study, the variety of presentation techniques in digital exhibitions, depending on the interaction of research, technology and exhibition within the scope of digital exhibition designs, is conveyed with a few examples. In general, in this thesis study: Researches on exhibition, digital exhibition design and information transfer were carried out. In addition, in the last part of the thesis, a project dealing with Galata, one of the important figures of our history; A digital exhibition project was prepared under the name of“Three Periods in Galata”based on communication, graphic design and information design.